Čečenski terorista preuzeo odgovornost

Izvor: RTS, 31.Mar.2010, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čečenski terorista preuzeo odgovornost

Za bombaške napade na moskovski metro u kojima je poginulo 39 osoba, odgovornost preuzeo lider čečenskih terorista Doku Umarov. "Lično sam naredio napade", poručio Umarov.

Vođa čečenskih terorista Doku Umarov preuzeo odgovornost za samoubilačke napade u moskovskom metrou u ponedeljak, kada je ubijeno 39 ljudi i 82 povređeno.

Umarov, koji sebe oslovljava sa "emirom Kavkavskog Emirata", u video snimku postavljenom na nezvaničnom sajtu islamskih pobunjenika rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je "lično naredio napade".

"Kao što znate 29. marta u Moskvi, dve specijalne operacije su izvedene da unište nevernike i da pošalje pozdrave Federalnoj službi bezbednosti (FSB)", rekao je Umarov u četiri i po minuta dugom video snimku.

Umarov je rekao da su "obe operacije izvedene pod njegovom komandom" i zapretio da ti napadi "neće biti poslednji", prenela je britanska agencija Rojters.

U ponedeljak, tokom jutarnjeg špica, na stanicama metroa "Lubjanka" i "Park kulture" u centru Moskvi, eksplodirale su dve bombe koje su, prema prvim nalazima ruske Federalne službe bezbednosti i Nacionalnog antiterorističkog komiteta, aktivirale žene teroristi-samoubice.

Sigurnosne kamere snimile su dve osobe koje su dovele žene-samoubice do ulaza u podzemnu železnicu i za njima se intenzivno traga.

Metro i drugi oblici javnog prevoza u Moskvi, bili su česta meta terorista, a poslednji napad iza kojeg je, takođe, stajala žena-teorista samoubica dogodio se poslednjeg dana avgusta 2004. godine na metro stanici "Rišskaja" kada je poginulo 10 ljudi, a oko 50 ranjeno.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.