Brisel: To nikako ne doprinosi deeskalaciji

Izvor: B92, 25.Maj.2023, 15:54

Brisel: To nikako ne doprinosi deeskalaciji

Sporazum Moskve i Minska o razmeštanju nestrateškog nuklearnog oružja u Belorusiji ne doprinosi deeskalaciji situacije, izjavio portparol EK Peter Stano.

"Naravno, ovo nije korak ka deeskalaciji, ovo nije korak ka smanjenju tenzija. Ovo je korak koji samo povećava tenzije, što bi se moglo posmatrati i kao dalja eskalacija i dalja provokacija u kontekstu protivpravne agresije Rusije i Belorusije koja saradjuje sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Moskvom", poručio je Stano, prenosi Tass.

On je dodao da će EU veoma pažljivo pratiti razvoj situacije.

Ministri odbrane Rusije i Belorusije, Sergej Šojgu i Viktor Krenjin, potpisali su danas u Minsku dokumente kojima se definišu procedure za skladištenje ruskog nuklearnog oružja u specijalnom skladištu na teritoriji Belorusije.

Kako je saopštilo je belorusko ministarstvo odbrane, tokom sastanka su potpisana dokumenta kojima se utvrdjuje postupak držanja ruskog nestrateškog nuklearnog naoružanja u specijalnom skladištu na teritoriji Belorusije, preneo je Tass.

Mere koje preduzimaju Rusija i Belorusija "u skladu su sa svim postojecim medjunarodnim pravnim obavezama", naglasio je Šojgu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 25. marta najavio da ce Moskva, na zahtev Minska, rasporediti svoje taktičko nuklearno oružje u Belorusiji. On je naveo da će u Belorusiji do 1. jula biti završena izgradnja skladišta za taktičko nuklearno oružje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

EU: Razmeštanje ruskog nuklearnog naoružanja u Belorusiji pojačava tenzije

Izvor: Danas, 25.Maj.2023

Porparol Evropske unije Peter Stano izjavio je u Briselu da današnji sporazum Rusije i Belorusije o razmeštanju nuklearnog naoružanja pojačava tenzije u regionu i može da se posmatra kao dalja eskalacija i dalja provokacija.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.