Borba decenije na TV B92 od 21h

Izvor: B92, 05.Okt.2013, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba decenije na TV B92 od 21h

Dugo očekivana borba Vladimira Klička i Aleksandra Povjetkina konačno je pred nama, a spektakl sa Olimpijskog stadiona u Moskvi moći ćete da pratite na B92.

Program u glavnom gradu Rusije počeće u 21 čas, uvodnom borbom između našeg Jova Pudara i Ruslana Čagajeva, a Kličko i Povjetkin će se odmah potom naći u ringu.

Kličko će u "borbi decenije" braniti svoje IBF, IBO, WBO i WBA titule, protiv 33-godišnjeg Rusa koji je neporažen u karijeri u 26 borbi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od kojih je 18 dobio nokautom.

Povjetkin ima WBA pojas, dok Ukrajinac nije izgubio još od 2004. godine kada je tehničkim nokautom slavio Lemon Bruster.

Mlađi od braće Kličko od 2006. godine u svom vlasništvu ima bar jedan pojas u superteškoj kategoriji i pokušaće da po 16. uzastopni put odbrani jednu od titula, čime bi se približio legendarnom Džou Luisu kome je to pošlo za rukom čak 25 puta.

WBA pojas u teškoj kategoriji ostao je upražnjen kada je Kličko dobio status superšampiona 2011. godine pobedom nad Dejvidom Hejom. Povjetkin je osvojio WBA pojas pobedom nad Čagajevim i od tada se govorilo o mogućoj borbi sa Kličkom. Ipak, menadžeri su teško uspeli da zakažu meč, čije je održavanje zvanično potvrđeno u julu ove godine.

Za sve ljubitelje ovog plemenitog sporta, spremili smo vam detaljnu analizu dvojice boraca, u nadi da ćete večeras uživati u spektaklu na našoj televiziji.

Osnovne karakteristike

Raspon ruku biće velika prednost Ukrajinca, koji u tom segmentu 'bolji' za više od 15 centimetara. To će mu omogućiti da boksuje sa distance i koristi svoje precizne udarce da naškodi rivalu. Kličko je izgradio stil koji mu je doneo velike uspehe, boksujući takozvanom prednjom rukom, a nastojaće da to radi i večeras.

Aktuelni šampion, koji je teži sedam za kilograma, definitivno je snažniji bokser, ali je Povjetkin tokom godina pokazao zavidnu jačinu udaraca. Bio je svetski, evropski i olimpijski šampion u boksu, a u profesionalnoj kariejri još nema poraz! Tako da, neće biti nemoguće da se Rus 'uvuče unutra' i da sa manje distance osvaja poene, pa čak i ugrozi Klička. Moraće mnogo da rizikuje da bi došao do takve pozicije, ali daleko od toga da nema šanse.

Istorija i 'status'

Vladimir Kličko bio je toliko dominantan tokom protekle decenije, da je mnogima postalo dosadno da prate supertešku kategoriju. Mnogi skandali i glasine kružile su oko braće Kličko, a najčešće su osporavani da biraju lakše, a izbegavaju neugodne protivnike. Međutim, to nije Vladimirova greška, već samo jedan od dokaza koliko je kvalitetan i konzistentan, iako ga već dugo nismo videli u nekoj neizvesnoj borbi.

Njegov protivnik je, kao što smo rekli, vlasnik titule u superteškoj kategoriji u verziji WBA, ali ona u ovom trenutku nije toliko značajna. Povjetkin je bez sumnje čvrst i stabilan borac, ali se nikada do sada nije suočio sa situacijom koja ga čeka večeras na Olimpijskom stadionu u Moskvi.

To će biti prelomni momenat u njegovoj karijeri, a on će želeti da opravda zašto je tu. O ovoj borbi govorilo se već neko vreme, a sada je pravo vreme da Povjetkin pokaže da nije samo nosilac trenutno beznačajnog pojasa.

Prednosti

Vladimir Kličko je skoro savršeno građen za supertešku kategoriju. Visok je, dugih ruku i ima neviđenu udaračku snagu. Veoma je teško prići mu i približiti se dovoljno kako biste plasirali svoje udarce. Uglavnom se oslanja na svoju prednju ruku, tačnije levu, kojom diktira tempo. Veliki je atleta, ali njegova najveća prednost pored kretanja je što je izuzetno pametan bokser i što svoje mečeve dobija 'glavom'. Ako Aleksandar bude imao sreće da priđe dovoljno blizu, imaće šanse da boksuje u egalu.

Aleksandar Povjetkin je bokser udarač, treniran i usavršen po evropskom kalupu, a u prošlosti je pobedio u nekoliko značajnih borbi. Svoju inferiorniju konstituciju pokušaće da nadomesti inteligentnom borbom, u kojoj će čekati pravi trenutak da zada udarac. Veoma je izdržljiv u defanzivi, a u većini svojih borbi je kontrom preuzimao inicijativu i brzo završavao mečeve. Veliki repsekt prema bivšem svetskom, evropskom i olimpijskom šampionu ima i Kličko, a čak je u intervjuu pre meča rekao da će se boriti kao Tajson.

Mane

Zbog odličnih rezultata u poslednjih nekoliko godina, nije se mnogo govorilo o manama aktuelnog šampiona, a on se uvek vodi parolom da je napad najbolja odbrana. Tokom karijere, najslabija tačka Vladimira bila je brada. On je vremenom tu slabost nadoknadio ostalim segmentima, ali u boksu se često kaže: „Možete trenirati boksera da postane brži, jači i bolji u defanzivi, ali ne možete mu trenirati bradu“.

S druge strane, njegov izazivač nije preterano brz, a zbog svoje građe, imaće problema da neutrališe Kličkove fizičke prednosti. Obično je u ranijim borbama Povjetkin bio fizički dominantan, ovoga puta to nije slučaj, pa ćemo videti kako će se njegova brada držati. I na kraju, ono što je možda i najbitnije – iskustvo. Rus ga sigurno ima, ali mu fali više ovih velikih mečeva koji predstavljaju ne samo sportski i bokserski spektakl.

Popularni „Čelični čekić“ važi za favorita na večerašnjem meču, a s obzirom na to da je fizički dominantan u odnosu na protivnika, neće morati da menja način boksovanja. Ukrajinac će kao i do sada pokušati da levom 'kljuca' protivnika, a da desnom završava posao. Ukoliko uspe da veže nekoliko udaraca i takvom taktikom malo pomeri protivnikov gard, pobeda neće doći u pitanje.

Mnogi stručnjaci saglasni su da će Kličko izaći kao pobednik, ako se nešto iznenađujuće ne desi, ali očekuju veliku borbu i pravi spektakl. Po nekim sajtovima može se pročitati da će šampion nokautirati izazivača, a prema analizama to bi moglo da se desi oko osme runde.

Jedno je sigurno, večeras nas očekuje pravi bokserski blokbaster, a vi budite uz televiziju B92.

Vladimir Kličko Aleksandar Povjetkin

Učinak 60 pobeda, 51 KO 26 pobeda, 18 KO

3 poraza 0 poraza

Runde 313 147

Visina 198 cm 188 cm

Težina 109,6 kg 102,4 kg

Raspon ruku 206 cm 191 cm

Rodni grad Solnečnoj Kursk

Država Ukrajina Rusija

Na društvenim mrežama veće šanse za pobedu daju se Vladimiru Kličku, a kakvo je Vaše mišljenje, ko će slaviti u Moskvi? Može li Povjetkin da prekine dominaciju „Čeličnog čekića“, ili će mlađi od braće Kličko nastaviti sa terorom u superteškoj kategoriji?

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Borba decenije na TV B92 od 21h

Izvor: B92, 05.Okt.2013

Dugo očekivana borba Vladimira Klička i Aleksandra Povjetkina konačno je pred nama, a spektakl sa Olimpijskog stadiona u Moskvi moći ćete da pratite na B92...Program u glavnom gradu Rusije počeće u 21 čas, uvodnom borbom između našeg Jova Pudara i Ruslana Čagajeva, a Kličko i Povjetkin će...

Nastavak na B92...

Vladimir Kličko ostaje šampion

Izvor: B92, 05.Okt.2013

Dugo očekivana borba Vladimira Klička i Aleksandra Povjetkina konačno je počela...Spektakl sa Olimpijskog stadiona u Moskvi pratite u direktnom prenosu na televiziji B92...Kličko u "borbi decenije" brani svoje IBF, IBO, WBO i WBA titule, protiv 33-godišnjeg Rusa koji je neporažen u karijeri u...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.