Boljšoj teatar izbacio Nurejeva sa repertoara zbog zakona o LGBT propagandi

Izvor: B92, 22.Apr.2023, 08:13

Boljšoj teatar izbacio "Nurejeva" sa repertoara zbog zakona o LGBT propagandi

Moskovski Boljšoj teatar izbacio je sa repertoara savremeni balet o legendarnom ruskom igraču Rudofu Nurejevu nakon proširenja zakona o zabrani širenja LGBT propagande.

Generalni direktor pozorišta Vladimir Urin rekao je da je ''Nurejev'' skinut sa repertora na osnovu zakona o zabrani promocije netradicionalnih vrednosti. Izmenama zakona koje su usvojene u novembru prošle godine, pored postojeće zabrane materijala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji se smatra promocijom LGBT načina života, zabranjena je i bilo kakva demonstracija LGBT ponašanja, piše Rojters.

To znači da je prikaz Nurejevljevog odnosa sa muškarcima, kojeg se balet dotiče, nakon njegovog bekstva iz Sovjetskog Saveza 1961. godine - gotovo nemoguć, navodi agencija.

Baletska predstava je prvi put prikazana u decembru 2017. godine sa nekoliko meseci zakašnjenja, nakon što ju je tadašnji ministar kulture nazvao "gej propagandom", ali nije izvedena od 2018. godine.

Predstave zakazane za 2022. godinu iznenada su otkazane nakon što je reditelj predstave Kiril Serebrenjikov javno okrivio Rusiju za rat u Ukrajini, piše Rojters. On se, povodom otkazivanja predstava, oglasio na Telegramu, napisavši da je krivični zakon donet upravo zbog te baletske predstave i nekoliko knjiga.

Serebrenjikov je 2017. godine priveden, a u kućnom pritvoru je bio skoro dve godine, nakon čega je osuđen na uslovnu kaznu zbog pronevere državne subvencije. Kazna mu je ukinuta prošle godine, kada je državi vratio više od milion dolara, dodaje Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.