Boljšoj teatar - 240. godišnjica osnivanja poznate operske i baletske kuće

Izvor: Svet plus, 28.Mar.2016, 00:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boljšoj teatar - 240. godišnjica osnivanja poznate operske i baletske kuće

Danas je 240. godišnjica osnivanja Boljšoj teatra. Boljšoj teatar je službeno Državni akademski veliki teatar Rusije, jedna od najpoznatijih operskih i baletskih kuća na svetu, smeštena u centru Moskve na Teatarskom trgu.

Boljšoj teatar je službeno Državni akademski veliki teatar Rusije, jedna od najpoznatijih operskih i baletskih kuća na svetu, smeštena u centru Moskve na Teatarskom trgu. Rusi su za operske i baletske kuće gradili zadivljujuće građevine >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << te se zato i zove Boljšoj, što u prevodu znači ''veliki'', a za klasične teatarske kuće puno manje zgrade.

Kao službeni početak Boljšoj teatra računa se 28. mart 1776. godine, kad je carica Katarina Velika dodelila knezu Petru Urusovu privilegiju organizovanja teatarskih predstava svih vrsta.

Nova zgrada otvorena je 1825. godine i služila je svrsi punih 30 godina, sve dok i nju nije zahvatio požar 11. marta 1853. godine, nakon kog su od nje ostali samo kameni delovi.

Boljšoj je uprkos teškoćama uspeo preživeti Oktobarsku revoluciju 1917. godine, oba svetska rata i raspad Sovjetskog saveza 1990.- 1991. godine. Za vreme Drugog svetskog rata, Boljšoj je delomično evakuisan u sibirski Kujbišev, deo ansambla koji je ostao u Moskvi nastavio je da izvodi predstave na njihovoj manjoj sceni, a dobar deo mlađih članova ansambla regrutovan je u Crvenu armiju da brani zemlju. Glavna zgrada teatra je oštećena 22. oktobra 1941. godine, kad je bomba udarila u portik, ali je uprkos ratu Boljšoj obnovljen 1942. godine.

Glavna zgrada teatra restaurirana je u više navrata ali nikad temeljno. Nakon brojnih odlaganja rekonstrukcija glavne zgrade teatra započela je 1. jula 2005. godine i trajala sve do 28. oktobra 2011. godine.Obnovljeni Boljšoj svečano je otvoren izvedbom opere Ruslan i Ljudmila Mihaila Glinke na kojoj su bili prisutni tadašnji predsjednik Rusije Medvjedev i predsjednik vlade Putin.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.