Bocan-Hračenko: Srbija ima najbolju politiku za Zapadni Balkan

Izvor: RTS, 10.Dec.2019, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bocan-Hračenko: Srbija ima najbolju politiku za Zapadni Balkan

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da Srbija ima najbolju politku za Zapadni Balkan i ona je rezultat izbalansirane i uravnotežene saradnje sa Evropom i Rusijom.
"Vidljivo i očigledno je da Srbija ima politku koju smatramo najboljom na Zapadnom Balkanu zahvaljujići ravnoteži i balansiranoj saradnji sa Zapadom, Evropom i Rusijom", rekao je Bocan-Harčenko i dodao da Rusija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << smatra i da je takva politika najbolja opcija za region Zapadnog Balkana.

Evrointegracije i članstvo Srbije u EU i drugih balkanskih zemalja nisu nikava smetnja za Moskvu i prepreka za saradnju sa Srbijom, rekao je Bocan-Harčenko na skupu o balkanskoj politici Ruske Federacije u Institutu za međunarodnu poltiku i privredu, kojem su prisustvovali i brojni ambasadori i predstavnici diplomatskog kora.
Ocenio je da politika Rusije na Balkanu nikada nije bila aktivnija.
Što se tiče sastanka Vladimira Putina sa predsednicima, Aleksandar Vučić je na prvom mestu u Evropi, rekao je Bocan-Harčenko i dodao je da je to moguće kada u odnosima postoji suština i podrška, uključujući i onu za pitanja KiM.
On je rekao i da se na Balkanu realizuju ruski projekti među kojima su  Gapsromnjeft, železnice i Turski tok koji će u Srbiji, kako očekuje, biti završen naredne godine.
Dodao da je da ne razume kritike da se preko gasa i nafte jača zavisnost od Rusije.
Ambasador je ocenio i da EU nije ista ona koja je bila pre deset godina ili kada je pravljena prolitika proširenja na Zapadni Balkan i da, kao takva, ne može biti rešenje za sve probleme.
"Ne postoji preduslov za nastavak dijaloga Beograda i Prištine" 
Ambasador Rusije u Beogradu ocenio je da je Balkan najvažniji region za stabilnost u Evropi i da otvoreno kosovsko pitanje predstavlja najveću prepreku u ostvarenju tog cilja.
Otvoreno pitanje Kosova - nepostojanje pomaka u dijalogu i rešenja - jedan je od najvažnijih razloga za nestabilnost u regionu, rekao je Bocan-Harčenko i ocenio da je bez konačnog rešenja svih otvorenih pitanja nemoguće uspostaviti stabilnost širom Evrope.
"Mislim da ne postoji nijedan uslov, ni preduslov za konstruktivnu razmenu mišljenja i nastavak razgovora Beograda i Prišitne", naveo je ambasador i podsetio da Moskva podržava nastavak dijaloga i smatra da je dosadašnji format razgovora najbolji.
Kao najveću prepreku i najvažniji problem za nastavak dijaloga Bocan-Harčenko vidi to što EU nije uspela da se postignuti dogovori implementiraju, što, kako kaže, smanjuje poverenje u razgovore i posredovanje.
"To je očigledno. I sada kada se razmišlja o nastavku važna je realizacija dogovorenog", rekao je Bocan-Harčenko i dodao da nema osećaj da će problem biti uskoro rešen.
On je ocenio da je neophodan pritisak na Prišitnu i u smislu poboljšanja situacije i svakodnevnog života, ali je to, kako je dodao, za sada nemoguće, jer nakon izbora nisu formirane institucije.
Iz tog razloga, kako dodaje, svaka priča o dijalogu ima samo teoretski smisao.
Prema njegovim rečima, važno je da se na KiM zadrži i vojno i civilno prisustvo, da se njihovo ukidanje ne dozvoli da bi Priština zadovoljila svoje interese.
"Špijunska afera je iza nas" 
Što se tiče Beograda i Moskve, afera "ruski špijun" je iza nas, poručio je ambasador Rusije na pitanje novinara šta je predsedniku Srbije odgovorio na "zašto", koje mu je Aleksandar Vučić uputio povodom snimka o predaji novca ruskom obaveštajcu.
Bocan Harčenko je rekao: "Ne bih želeo da ponovljamo čitavu priču koja je iza nas".
Dodao je da je o tome već dosta rečeno, i da onaj koga to interesuje može da pogleda izjave i predsednika Srbije, i njegove, i portparolke Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove.
Ruski ambasador je još jednom tim povodom ocenio da su odnosi dve zemlje, nakon prošlonedeljnog, 17. susreta dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina u Sočiju, dobili novi podsticaj i da će saradnja biti još intenzivnija.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.