Blinken: Sprečićemo Moskvu da profitira od Putinove odluke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Feb.2022, 07:45

Blinken: Sprečićemo Moskvu da profitira od Putinove odluke

Izvršna naredba predsednika SAD Džozefa Bajdena o zabrani ekonomskih aktivnosti između Amerikanaca i dve "pobunjeničke ukrajinske oblasti koje je Rusija priznala" imaće za cilj da spreči Moskvu da profitira od tog poteza, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Izvršna naredba je osmišljena da spreči Rusiju da profitira od ovog čina očiglednog kršenja međunarodnog prava", poručio je Blinken >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u saopštenju koje je objavio Stejt department, prenosi Rojters.

U saopštenju se oštro osuđuje odluka predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina da prizna samoproglašene narodne republike Donjecka i Luganska kao nezavisne.

"Kao što smo rekli kada je Duma prvi put iznela svoj zahtev: ova odluka predstavlja potpuno odbacivanje obaveza Rusije prihvaćenih sporazumima iz Minska, direktno je u suprotnosti sa privrženošću Rusije diplomatiji i predstavlja jasan napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine", navodi se, između ostalog, u saopštenju Stejt departmenta.

Bela kuća saopštila je ranije da je očekivala da će Rusija priznati nezavisnost Donjecka i Luganska (LNR i DNR), kao i da je spremna da odmah odgovori na taj akt Moskve.

U saopštenju se navodi da će odgovor Vašingtona na sinoćnji potez predsednika Putina biti poseban, dodatni set mera koje će biti uvedene pored neposrednih i oštrih sankcija koje su pripremljene u koordinaciji sa saveznicima u slučaju ruske invazije na Ukrajinu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.