Izvor: B92, 13.Jan.2010, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asteroid proleteo pored Zemlje

Moskva -- Asteroid nazvan 2010 AL30 proleteo je pored naše planete bez posledica, na udaljenosti od 130.000 kilometara, javila je ruska agencija RIA Novosti.

"Asteroid nije predstavljao nikakvu opasnost", izjavio je astronom Leonid Jelenin sa Keldiš Instituta za primenjenu matematiku u Moskvi. Mali objekat, koji su u nedelju otkrili teleskopi Linkolnove laboratorije u Institutu za tehnologiju u Masačusetsu, dugačak je između 10 i 15 metara i veoma podseća na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << objekat koju su napravili ljudi.

"Njegov orbitalni period jednak je vremenu Zemljine revolucije", kazao je Jelenin, navodeći da su astronomi prvo pomislili da je reč o predmetu koji je delo ljudskih ruku, ali da to nije moguće potvrditi.

Jelenin je, takođe, rekao da su se proračuni o trenutku kada će se asteroid najviše približiti Zemlji ispostavili pogrešnim. Očekivalo se da će 2010 AL30 projuriti pored zemlje u 12.48 sati po Griniču, a zapravo se to desilo skoro šest sati ranije, u 6.45 sati.

Zbog male veličine, ovaj asteroid ne bi predstavljao opasnost ni u slučaju sudara sa Zemljom, jer asteroidi prečnika manjeg od 25 metara obično sagore tokom prodiranja kroz atmosferu.

To se, međutim, ne može reći za džinovski asteroid Apofis, koji bi, prema najavama istraživača, mogao da se sudari sa Zemljom kroz tridesetak godina.

Ruska federalna kosmička agencija Roskosmos priprema plan kako bi se predupredio takav razvoj događaja koji bi, po procenama stručnjaka, mogao izazvati katastrofu nesagledivih razmera.

Orbita Apofisa, koji je tri puta veći od meteorita koji je izazvao Tungusku eksploziju 1908. godine, postepeno se približava Zemlji, a prema proračunima astronoma, ovaj asteroid bi mogao postati opasan 2032. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.