Amerika obećava Rusiji: Učinićemo sve

Izvor: B92, 03.Avg.2023, 23:28

Amerika obećava Rusiji: Učinićemo sve

Državni sekretar Entoni Blinken rekao je da su SAD spremne da garantuju Rusiji bezbednost izvoza hrane, kada se Moskva vrati sporazumu o žitu, prenosi Rojters.

Blinken je istakao da su SAD preduzele korake za rešavanje pitanja transporta i osiguranja, tokom važenja sporazuma o žitu.

"Između ostalog, pisali smo bankama da se odobri vršenje transakcija", rekao je on.

"Dakle, u slučaju da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (Rusija) vrati sporazumu, naravno, mi ćemo nastaviti da činimo sve što je neophodno kako bismo osigurali da svi, uključujući Rusiju, mogu bezbedno i slobodno da izvoze svoju hranu", objasnio je diplomata Istovremeno, Blinken je rekao da nije istina da sankcije sprečavaju izvoz hrane i đubriva iz Rusije.

"Kremlj tvrdi da je raskinuo sporazum jer su međunarodne sankcije ograničile njegov izvoz poljoprivrednih proizvoda. U stvari, hrana i đubrivo su izričito isključeni iz sankcija. U stvari, u vreme kada je Rusija odustala od ove inicijative, izvozila je više žitarica po višim cenama nego ikada ranije", rekao je Blinken na otvorenoj sednici Saveta bezbednosti UN.

"Prehrambeni sporazum" je prestao da važi 18. jula, a Rusija je obavestila Tursku, Ukrajinu i Ujedinjene nacije da se protivi njegovom produžavanju.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije rekao da uslovi sporazuma koji se tiču Rusije nisu ispunjeni, bez obzira na napore UN, jer zapadne zemlje nisu planirale da ispune svoja obećanja.

Nakon prekida funkcionisanja crnomorske žitne inicijative i prekida morskog humanitarnog koridora, svi brodovi koji plove u akvatoriji Crnog mora ka ukrajinskim lukama, od ponoći 20. jula tretiraju se kao potencijalni prevoznici vojnog tereta, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rusija može da se vrati u Sporazum o žitu, ali samo pod jednim uslovom

Izvor: 24sedam.rs, 03.Avg.2023

Ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken naveo da će Vašington učiniti ''sve što je potrebno'' da obezbedi izvoz hrane iz Rusije

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.