Američka podmornica narušila teritorijalne vode Rusije

Izvor: Vostok.rs, 12.Feb.2022, 19:31

Američka podmornica narušila teritorijalne vode Rusije

Američka podmornica ušla je u ruske teritorijalne vode u regionu Kurilskih ostrva i protiv nje su korišćena specijalna sredstva, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. „12. februara 2022. godine u 10.40 po moskovskom vremenu otkrivena je podmornica američke mornarice tipa `Virdžinija` u zoni planirane vežbe snaga Pacifičke flote u teritorijalnim vodama Ruske Federacije u blizini ostrva Urup, Kurilskog grebena“, navodi se u saopštenju. Posada američke podmornice je putem podvodne komunikacije dobila poruku na ruskom i engleskom jeziku: "Nalazite se u teritorijalnim vodama Rusije. Izronite odmah!" Kako se navodi, podmornica je ignorisala zahteve. „U skladu sa smernicama za zaštitu državne granice Ruske Federacije u podvodnom okruženju, posada fregate Pacifičke flote `Maršal Šapošnjikov` upotrebila je odgovarajuća sredstva“, navodi se u saopštenju Ministarstva. Američka podmornica je potom maksimalnom brzinom napustila ruske teritorijalne vode, dodaje se u saopštenju.
Odred brodova Pacifičke flote nastavlja vežbe i kontroliše podvodno okruženje kako bi sprečio narušavanje državne granice.
U vezi sa incidentom, Ministarstvo odbrane pozvalo je vojnog atašea u ambasadi SAD u Moskvi.
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TENZIJA PONOVO RASTE: Rusija uputila protestnu notu Americi

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Feb.2022

Rusija uručila protestnu notu američkom vojnom atašeu..Ministarstvo odbrane Rusije pozvalo je na razgovor američkog vojnog atašea u vezi sa incidentom na Pacifiku, kada je američka podmornica ušla u teritorijalne vode Rusije i uručilo mu protestnu notu...- Vojni ataše pri američkoj ambasadi...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.