Ambasador RF: nastavljamo da razvijamo bilateralne odnose sa Republikom Srpskom

Izvor: Vostok.rs, 04.Apr.2014, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador RF: nastavljamo da razvijamo bilateralne odnose sa Republikom Srpskom

04.04.2014. -

 U Banjaluci je održan redovni sastanak između ambasadora Ruske Federacije Aleksaksandra Bocan Harčenka i predsednika Republike Srpske. Na sastanku su rezimirana sva pitanja koja su od obostranog interesa za Rusku Federaciju i Republiku Srpsku. Bilo je reči i o poseti predsednika Republike Srpske Moskvi, a ambasador Harčenko je objasnio i stav Ruske Federacije povodom dešavanja u Ukrajini i u Republici Krim. Po završenom sastanku ambasador Harčenko >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << je rekao sledeće:

- Predsednik mi je u detalje saopštio rezultate posete Rusiji i razgovora sa ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim, kao i drugim aktivnostima. One naravno imaju prodor i kretanje napred prema smernicama koje smo mi, Rusija i Republika Srpska još ranije, pre nekoliko godina odredili. Mi smo odani tim smernicama i biće sve više i više rezultata. Što se tiče zadnje posete predsednika Dodika, naša strana je zadovoljna. Ministar Lavrov je visoko ocenio sastanak sa predsednikom i naravno što se tiče predstavnika ruskog biznisa u Rusiji, a koji su uključeni u naše bilateralne odnose. Želim danas posebno da izdvojim našu zahvalnost predsedniku kada je i pre referenduma u Krimu dao izjavu o situaciji i dešavanjima u Ukrajini, a koja je pre svega objektivna. Zbog toga što je objektivna, podudara se potpuno sa našim ocenama. I što se tiče pretnje od radikala, i što se tiče dešavanja, kao i nelegitimnosti državnog udara.

Što se tiče referenduma, zahvalni smo što smo dobili podršku. Ja sam izneo predsedniku i neke detalje oko referenduma i dešavanjima koja su u toku. Referendum je potpuno legitiman sa stanovišta međunarodnog prava i ovo naše rusko objašnjenje sam saopštio juče predstavniku SRNA-e u polučasovnom razgovoru koje daje potpunu sliku i dokaze da je on u svakom smislu legitiman. Mi ćemo da nastavimo da radimo i da razvijamo bilateralne odnose sa Republikom Srpskom.

Na pitanja u vezi dešavanja u Ukrajini i na Krimu ambasador Harčenko je istakao sledeće:

- Naš stav proizilazi iz sveobuhvatne ocene događaja u Ukrajini. Rusija, naravno nije ništa prekršila niti Ustav Ukrajine. Sve što se desilo je došlo od strane Kijeva, kao što se tiče i državnog udara, potpuno nelegitimnog, otklanjanje legitimnog predsednika, kršenje Ustava, potpuno nepoštovanje, odnosno potpuno su zaboravili potpisivanje ugovora tri lidera opozicije i legitimnog predsednika Janukoviča od 21. februara uz prisustvo trojice ministara vanjskih poslova (Nemačke, Francuske i Poljske). On je zaboravljen i odstranjen odmah od strane opozicije. Što se tiče tadašnje svrgnute vlasti, ona je i sada legitimna vlast i predsednik Janukovič je legitimni predsednik. Taj ugovor je pružio šansu za politički rasplet i rešenje na političkom koloseku, čitave priče i pitanja. Što se tiče Krima i ruskog područja, a naročito Krima, stanovništvo je bilo izloženo najozbiljnijim pretnjama koje postoje.

Da počnem sa zabranom jezika na kojem se govori. To je nemoguće, to je neshvatljivo u sadašnjoj Evropi. Teško je shvatiti i oživljavanje neonacizma, antisemitizma i ekstremizma u takvim okolnostika u kojima se nalazi Ukrajina. To je situacija pravnog vakuuma i direktnih pretnji. Narod mora da obezbeđuje svoj interes i pre svega pravo da slobodno živi. Zbog toga je narod Krima odlučio uz samoorganizaciju da se odupre pretnjama i da organizuje referendum. Rusija naravno smatra ovaj referendum legitimnim, potpuno, i što se tiče međunarodnog prava i što se tiče situacije. Naravno Rusija poštuje rezultate referenduma, a brojka je iznad 92 procenta za ponovno ujedinjenje sa Rusijom. Ovo je realna situacija koja postoji i sada se nastavlja procedura u Moskvi koja je isto tako potpuno u skladu međunarodnim pravom i sa zakonodavstvom Rusije.

Vanja Savićević,

http://serbian.ruvr.ru/2014_04_02/Ambasador-RF-nastavljamo-da-razvijamo-bilateralne-odnose-sa-Republikom-Srpskom-6613/

Izvor: Glas Rusije    
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.