AMERIČKI POLITIKOLOG PROMOVISAO KNJIGU: Politika SAD prema Moskvi je katastrofa

Izvor: Kurir, 28.Okt.2015, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AMERIČKI POLITIKOLOG PROMOVISAO KNJIGU: Politika SAD prema Moskvi je katastrofa

BEOGRAD - U Beogradu je predstavljena knjiga jednog od najuticajnijih američkih politikologa Ijana Bremera "Supersila: Tri moguće uloge Amerike u svetu" čije je srpsko izdanje upravo objavio Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD).

Knjiga je nedavno imala svetsku premijeru u Njujorku, a na promociji u prepunoj sali u hotelu "Kraun plaza" su, pored autora, govorli i bivši ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić, kao i predsednik CIRSD Vuk Jeremić >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << .

Vujačić je rekao da je Bremerova "Supersila" knjiga koja se lako čita ali da nije banalna te da iznosi mnogo argumenata za svaku strategiju američke politike. Promocija knjige pružila je priliku za debatu o spoljnoj politici Sjedinjenih Država u kojoj je Bremer ocenio da Amerika danas u multipolarnom i kompleksnom svetu treba da izabere svoju ulogu u svetu i kreira jasnu, predvidivu i konzistentnu spoljnu politiku.

On smatra da Amerika nije vodila konzistentnu i jasnu spoljnu politiku od kraja Hladnog rata a u njegovoj knjizi navodi tri moguće uloge SAD u svetu - neophodna Amerika, manibol Amerika i nezavisna Amerika.

Prema njegovim rečima, u poslednjih 50 godina globalizacija je išla paralelno sa amerikanizacijom, kada su vodeće svetske institucije bile američke, a sada je na svetsku scenu stupila Kina sa sve većom dominacijom.

Ipak, Kina, kako kaže, izaziva Amerikance samo na ekonomskom frontu, ali ne i na vojnom i diplomatskom i ona će biti najveća sila za deset godina i to će dovesti do tenzija, ali ne i rata.

"Jedina gora stvar od uspeha Kine jeste neuspeh Kine, sa stanovišta SAD", naglasio je on.

Govoreći o odnosu Rusije i SAD, Bremer je rekao da je američka politika prema Moskvi "katastrofa" i da su Amerikanci pogrešili kada su takoreći gurnuli Rusiju u strateško partnerstvo sa Kinom jer će to na duže staze potkopati Ameriku.

Što se tiče ukrajinske krize, Bremer ocenjuje da su u Ukrajini Amerikanci "zabrljali", ali da ni Evropljani nisu mnogo bolji.

"To je bila katastrofa od početka. Ukrajina će biti zamrznut konflikt i nikad se neće oporaviti od toga", naveo je američki politikolog.

Kada je reč o Evropi, za nju je, kako kaže, veći izazov migrantska nego grčka kriza. Za njeno rešavanje Evropljani žele da dovedu za sto Amerikance i Ruse, zajedno sa Turskom i Iranom.

"Ali do tada će izbeglice nastaviti da dolaze", upozorio je on.

Ijan Bremer je autor više knjiga o savremenom svetu, globalnom upravljanju i međunarodnoj politici, među kojima su: "Svaka država za sebe: dobitnici i gubitnici u svetu bez globalnog upravljanja" i "J kriva: Novi način za razumevanje zašto države rastu i propadaju". Član je nekoliko prestižnih akademskih institucija, poput Međunarodnog instituta za strateške studije, Saveta za spoljne poslove i Svetskog ekonomskog foruma i predavač je na Njujorškom univerzitetu.

Autor: Tanjug
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.