40.000 kaže: Izdajice

Izvor: B92, 11.Jul.2023, 08:24

40.000 kaže: "Izdajice"

Ruski zatvorenici, od kojih su mnogi pružili podršku pobuni Vagner grupe koja je trajala kratko, sada su se navodno okrenuli protiv vođe grupe.

Olga Romanova, koja se nalazi iza grupe za zaštitu prava zatvorenika "Rusija iza rešetaka", rekla je da se zatvorenici osećaju "depresivno" i "apatično" i da Jevgenija Prigožina vide kao izdajicu.

Prigožin je pokrenuo kratku pobunu protiv ruskog vođstva prošlog meseca, ali je opozvao svoje ljude dok su marširali prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Moskvi i prihvatio je da ode u egzil u Belorusiju.

Romanova je rekla da zatvorenici ne vole gubitnike i da ga nazivaju "izdajicom" što je sarađivao sa vlastima, prenosi Telegraf pisanje Insajdera.

Prigožin, koji je i sam ranije bio u zatvoru, nekada je bio izuzetno popularan među zatvorskom populacijom u Rusiji, rekla je Romanova.

Grupa Vagner regrutovala je hiljade zatvorenika za borbu u Ukrajini, rekavši da će dobiti slobodu nakon što završe službu. Pojavili su se i snimci na kojima je Prigožin lično posećivao zatvore kako bi regrutovao vojnike.

Iako Vagner nikada nije potvrdio broj zatvorenika koji je regrutovao, procenjuje se da je u pitanju brojka od 40.000 osuđenih zatvorenika, preneo je Reuters.

Nakon neuspele pobune, Reuters je otkrio da su među pobunjenim Vagnerovim plaćenicima najmanje tri osuđena kriminalca oslobođena da se bore u Ukrajini.

Rusko ministarstvo odbrane zaustavilo je regrutovanje ranije ove godine nakon eskaliranja svađe sa vladom i vojnim vođstvom.

Umesto toga, ministarstvo je počelo da regrutuje zatvorenike za svoje bataljone "Storm Z". Ali čini se da je nekoliko ovih vojnika brzo postalo razočarano, jer kruže video snimci koji pokazuju kako odbijaju da se vrate na prve linije zbog loših uslova.

Zatvorenici u zatvorima u Moskvi i Rostovu na Donu podržali su pobunu. Međutim, mnogi su bili ljuti nakon što je Prigožin prekinuo pobunu i napravili su snimke u kojima ga kritikuju, tvrdi Romanova.

Prigožinova kriminalna karijera počela je kada je imao 18 godina - uhvaćen je u krađi i osuđen na šest meseci. Nakon što je izašao iz zatvora, pridružio se bandi 1980. Učestvovao je u pljačkama oko Lenjingrada pre nego što su ga vlasti uhvatile kako guši ženu na ulici dok je saučesnik krao njen nakit. Osuđen je na 12 godina zatvora i odslužio je 10 godina.

Njegovo sudbina je trenutno nepoznata, nakon što je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko prošle nedelje saopštio da Prigožin nije u Belorusiji, gde je trebalo da bude u okviru dogovora o prekidu pobune, i da se možda nalazi u Sankt Peterburgu, Moskvi ili negde drugde.

U međuvremenu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov otkrio je da je Prigožin bio na sastanku kod Vladimira Putina i to samo pet dana nakon okončanja pobune. Sastanak je, prema rečima Peskova, održan 29. juna i njemu je prisustvovalo 35 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.