LDP protiv URS-ove decentralizacije

Izvor: B92, 29.Maj.2011, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP protiv URS-ove decentralizacije

Beograd -- LDP odbacuje ideju o decentralizaciji Srbije na način na koji je nameću Ujedinjeni regioni Srbije.

LDP navodi da se kampanje URS-a pretvara u jednokratni predizborni projekt uz negativne efekte sličnih obećanja, poput besplatnih akcija ili velikih investicija iz NIP-a.

"Zakon koji predlaže stranka bivšeg ministra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mlađana Dinkića je nedovršen i ne pruža ključne odgovore na pitanja kako treba da bude uređena Srbija", naveo je funkcioner LDP-a Zoran Ostojić.

LDP ne može da podrži ambiciju da se, kroz agresivnu predizbornu kampanju, nametne nerazrađen model decentralizacije, koji se u obliku koji je ponuđen svodi samo na potrebu da se delimičnim izmenama zakona obezbedi popularnost u javnosti, dodao je Ostojić.

"Decentralizacija je za LDP vrlo ozbiljno pitanje, zbog nje smo vodili i antireferendumsku kampanju protiv postojećeg Ustava, u vreme dok su druge stranke, pa i ona koja sada pomalo teatralno pokušava da poentira na unutrašnjim ucenama u svojoj vladajućoj koaliciji, sedele duboko u vlasti i kreirale sistem gde partijske centrale odlučuju o svemu", naveo je Ostojić.

Ostojić je objasnio da je potrebna transformistati državu i učiniti je efikasnom, promeniti Ustav i omogućiti Vojvodini prava koja zaslužuje, a ne da se, kao što URS predlaže izmenama zakona, favorizuju pojedine stranke u nekoliko opština kako bi u njima pobedili na izborima.

"Predlog da se gradonačelnici biraju direktno je brzoplet, a Srbija je imala katastrofalna iskustva sa takvim zakonom koji je važio do prošlih izbora. Polovina opština je tada bila u konstantnoj blokadi, naročito u situacijama kada je predsednik opštine bio iz jedne, a skupštinska većina u lokalnoj samoupravi iz protivničke stranke ili koalicije", naveo je Ostojić.

Sistem nije fukcionisao, a u mnogim slučajevima su se opštine pretvarale u prostor za afirmaciju lokalnih demagoga ili političara koji su zlupotrebljavali svoju moć i uticaj, dodao je Ostojić.

"Mnoge opštine još ne mogu da se oporave od dugova i kredita koje su neoprezno uzimali ambiciozni gradonačelnici, želeći da se što više istaknu pred biračima i finansiraju nepotrebne ili populističke projekte", istakao je Ostojić.
Pogledaj vesti o: Ujedinjeni Regioni Srbije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.