Besplatne akcije
Besplatne akcije

Ukoliko niste podizali dividende koje ste dobili kao vlasnik besplatnih akcija, i ako akcije koje ste do sada dobili niste prodali, na računu imate više novca. Tržišna vrednost besplatnih akcija koje je svaki građanin dobio od NISa i Aerodroma Nikola Tesla, pod uslovom da ih nije prodao, iznosila je 4.064 dinara.

Ako se tom iznosu dodaju i dividende koje su ova dva preduzeća isplaćivala onima koji na njih imaju pravo, iznos akcija je dostigao cenu do 5.000 dinara.
Kako su po zakonu svi građani koji su ostvarili pravo na besplatne akcije do sada dobili pet akcija NISa i jednu akciju Aerodroma ukupna tržišna vrednost imovine svakog je porasla na računu.
Građani po zakonu imaju pravo i na akcije Akcionarskog fonda i Telekoma Srbija ali one još nisu uključene na Beogradsku berzu zbog čega nemaju tržišnu cenu, i sa njima nije moguće trgovati. Oko 4,8 miliona građana Srbije je dobilo 2010. godine po 1.700 dinara iz Privatizacionog registra tačnije u fond gde se slivao novac od privatizacija.

Ovaj novac je država tada uplatila na njihove račune u Poštanskoj štedionici, na koji je u međuvremenu uplaćivan i novac od dividendi NIS i Aerodroma Nikola Tesla. Pored besplatnih akcija u proteklih nekoliko godina isplaćivane su i dividende iz dobiti poslovanja, i one danas iznose oko 1.150 dinara.

Dividende isplaćuje i Telekom Srbija od koga svaki građanin poseduje 31 akciju. Procedura podizanja novca sa računa u Poštanskoj štedionici nije komplikovana, od dokumenata je potrebna samo lična karta, a novac se dobija već narednog dana. Ukoliko se neko odluči da akcijama NISa i Tesle trguje na berzi proceduru može pokrenuti na istom mestu. Od 4,8 miliona građana njih 2,5 miliona je do sada prodalo akcije. Građani koji su imali pravo na prodaju akcija ali ih nisu prodali sve informacije o deonicama mogu da dobiju u Poštanskoj štedionici na čijim šalterima se i prodaju uz ličnu kartu.

U banci se uz ličnu kartu daje nalog za prodaju a dan posle novac se uplaćuje na račun korisnika. Besplatne akcije je do sada prodalo oko pola stanovnika države. Privatizacija predstavlja proces transfera imovine, i kapitala iz državne u privatnu svojinu. Može se objasniti kao privatno upravljanje državnom imovinom, Vlada Srbije je 2001. godine donela modifikovan model klasične prodaje. Odlike izabranog modela su sledeće: Prodaja a ne besplatna podela, kao metod prodaje društvenog i državnog kapitala sa idejom da se pronađu pravi kupci, iz kojih će se preduzeća koja se prodaju izvući najviše resursa.

Osnovni uzrok takvog izbora bili su tranziciono iskustvo i iskustvo same Srbije. Drugi uzrok izbora bili su prihodi koje budžetu donosi ovaj model, jer vlada Srbije je pripremila jedan koncept tranzicije gde bi narod prihvatio promene, pošto bi socijalna davanja bila znatna, dok bi socijalni rashodi bili finansirani iz prihoda od privatizacije. Prodaja se vrši za većinski paket od 70% društvenog, državnog kapitala, jednom investitoru. Time je omogućeno preuzimanje kontrole nad preduzećem od strane jednog većinskog vlasnika, dok se manji deo poklanja građanima i zaposlenima. Zakon o privatizaciji predviđa poklone, zaposlenima se poklanja 30% akcija u preduzećima koja se prodaju aukcijom i 15% u preduzećima koja se prodaju na tenderima, dok se za građane rezerviše po 15% akcija u drugim preduzećima.
Na taj način zakon je pravedniji od ostalih, jer ne daje samo zaposlenima već i ostalim građanima. Pravo nije promenjeno: Po 200 evra za svaku godinu radnog staža.

Svrha poklona je zadobijanje političke podrške za reforme, ali važnije je to što poklon ne menja model privatizacije, i dalje postoji većinski vlasnik sa 70% kapitala u novoprivatizovanim preduzećima, što je bitno za način funkcionisanja preduzeća i firmi.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: juGmedia, 12.Feb.2017, 16:19

LESKOVAČKA (NE)KULTURA: Deca nakon „Čarobnjaka“ pozorište ostavila u haosu

LESKOVAČKA (NE)KULTURA: Deca nakon „Čarobnjaka“ pozorište ostavila u haosu

Akcija besplatnih dečjih predstava u Narodnom pozorištu Leskovac tokom zimskog raspusta iznedrila je veliko interesovanje mališana, prepunu pozorišnu salu ali, na žalost, i još jedan odraz nekulture i bezobzirnog ponašanja onih koji su danas posetili ovaj hram kulture. Nakon predstave „Čarobnjak iz Oza“ pred prepunom salom (bilo je i onih roditelja koji su se sa decom vartili kućama jer je pozorište bilo premalo da primi sve zainteresovane) sedišta su ostavljena...

Detaljnije >>


Izvor: BKTV News, 12.Feb.2017

Ako još niste prodali besplatne akcije, sada ćete morati da platite njihovu prodaju

Ako još niste prodali besplatne akcije, sada ćete morati da platite njihovu prodaju

Svi koji dosad nisu prodali akcije koje su besplatno dobili, od ove godine moraće da plate dve porivizije.. Ukupno se zaračunavaju tri provizije pri njihovom trgovanju, ali će građani morati da plate dve. Prema tome, svi vlasnici akcija NIS-a i Aerodroma, koji sada žele prvi put da prodaju akcije, uslugu brokera ne plaćaju, ali će provizije Beogradske berze i Centralnog registra hartija od vrednosti morati da plate. Obe provizije bračunavaju se u vrednosti...

Detaljnije >>

Izvor: Radio 021, 12.Feb.2017

Od ove godine provizija na besplatne akcije

Od ove godine provizija na besplatne akcije

Ko do sada nije prodao svoje besplatno dobijene akcije, od ove godine mora da plati dve, od ukupno tri provizije koje se zaračunavaju pri njihovom trgovanju.. Tako svi vlasnici akcija NIS i Aerodroma, koji sada žele da prvi put prodaju akcije, uslugu brokera i dalje dobijaju za džabe, dok će provizije Beogradske berze i Centralnog registra hartija od vrednosti morati da plate. Obe provizije obračunavaju se u vrednosti od 0,1 odsto od ostvarenog prometa tim akcijama...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 03.Feb.2017, 14:18

Mali Piroćanci prave suvenire sa šarom ćilima

Mali Piroćanci prave suvenire sa šarom ćilima

Kako deci približiti tradiciju, pre svega pirotske suvenire, tema je kreativne radionice "Suvenir akcija bez aplikacija". To je jedan od blizu šezdesetak besplatnih programa sportskog centra u okviru Zimske škole sportova, koja se održava za vreme raspusta. Grnčarski točak jedan je od predmeta koji su učesnici kreativne radionice prvi put videli uživo. Pravi izazov je, kažu, upoznati se sa načinom...

Detaljnije >>

Izvor: JuznaSrbija.info, 31.Jan.2017, 13:01

6300 besplatnih ulaznica najboljim učenicima i studentima za bazen i klizalište

6300 besplatnih ulaznica najboljim učenicima i studentima za bazen i klizalište

Još jedna u nizu akcija Gradske opštine Medijana koja će učenicima i studentima ulepšati raspust i doprineti njihovom zdravlju. Najbolji učenici od petog do osmog razreda koji na kraju prvog polugodišta imaju sve petice nagrađeni su kartama za klizalište i bazen. U deset osnovnih škola sa područja Gradske opštine Medijana ukupno je podeljeno 6300 karata..

Detaljnije >>

Izvor: B92, 21.Jan.2017, 16:05

Šta da radite ako vam pas upadne u zaleđeno jezero?

Šta da radite ako vam pas upadne u zaleđeno jezero?

Volonterska organizacija ARS (Animal rescue Serbia) izvela je danas na Adi Ciganliji pokaznu vežbu spasavanja životinja iz zaledjenog jezera i poručila vlasnicima životinja da je najbolje da pozovu tu specijalizovanu organizaciju, koja to radi besplatno, da ne bi rizikovali svoje živote.. Vežba je izvedena u blizini Avantura parka, a osnivač ARS-a Aleksandar Gavrić je rekao da su tom vežbom hteli da upozore građane da ako već moraju da izađu na led da ne rade to na pogrešan...

Detaljnije >>

Izvor: N1 televizija, 12.Jan.2017, 19:15

Zastareo postupak za curenje podataka iz Agencije

Zastareo postupak za curenje podataka iz Agencije

Ako ste se 2008. prijavili za besplatne akcije, vaši podaci su kompromitovani 2014. Tada je na sajtu Agencije za privatizaciju, posle hakerskog napada, baza ličnih podataka pet miliona i 200.000 građana postala dostupna bukvalno svakom. Pokrenut je prekršajni postupak protiv Agencije, a postupak je trajao do pre nekoliko dana kada je zastario.. Nikom ništa - to je epilog, po obimu, najvećeg kompromitovanja ličnih podataka u Srbiji. Otkad su imena i prezimena i matični brojevi...

Detaljnije >>