Besplatne akcije
Besplatne akcije

Ukoliko niste podizali dividende koje ste dobili kao vlasnik besplatnih akcija, i ako akcije koje ste do sada dobili niste prodali, na računu imate više novca. Tržišna vrednost besplatnih akcija koje je svaki građanin dobio od NISa i Aerodroma Nikola Tesla, pod uslovom da ih nije prodao, iznosila je 4.064 dinara.

Ako se tom iznosu dodaju i dividende koje su ova dva preduzeća isplaćivala onima koji na njih imaju pravo, iznos akcija je dostigao cenu do 5.000 dinara.
Kako su po zakonu svi građani koji su ostvarili pravo na besplatne akcije do sada dobili pet akcija NISa i jednu akciju Aerodroma ukupna tržišna vrednost imovine svakog je porasla na računu.
Građani po zakonu imaju pravo i na akcije Akcionarskog fonda i Telekoma Srbija ali one još nisu uključene na Beogradsku berzu zbog čega nemaju tržišnu cenu, i sa njima nije moguće trgovati. Oko 4,8 miliona građana Srbije je dobilo 2010. godine po 1.700 dinara iz Privatizacionog registra tačnije u fond gde se slivao novac od privatizacija.

Ovaj novac je država tada uplatila na njihove račune u Poštanskoj štedionici, na koji je u međuvremenu uplaćivan i novac od dividendi NIS i Aerodroma Nikola Tesla. Pored besplatnih akcija u proteklih nekoliko godina isplaćivane su i dividende iz dobiti poslovanja, i one danas iznose oko 1.150 dinara.

Dividende isplaćuje i Telekom Srbija od koga svaki građanin poseduje 31 akciju. Procedura podizanja novca sa računa u Poštanskoj štedionici nije komplikovana, od dokumenata je potrebna samo lična karta, a novac se dobija već narednog dana. Ukoliko se neko odluči da akcijama NISa i Tesle trguje na berzi proceduru može pokrenuti na istom mestu. Od 4,8 miliona građana njih 2,5 miliona je do sada prodalo akcije. Građani koji su imali pravo na prodaju akcija ali ih nisu prodali sve informacije o deonicama mogu da dobiju u Poštanskoj štedionici na čijim šalterima se i prodaju uz ličnu kartu.

U banci se uz ličnu kartu daje nalog za prodaju a dan posle novac se uplaćuje na račun korisnika. Besplatne akcije je do sada prodalo oko pola stanovnika države. Privatizacija predstavlja proces transfera imovine, i kapitala iz državne u privatnu svojinu. Može se objasniti kao privatno upravljanje državnom imovinom, Vlada Srbije je 2001. godine donela modifikovan model klasične prodaje. Odlike izabranog modela su sledeće: Prodaja a ne besplatna podela, kao metod prodaje društvenog i državnog kapitala sa idejom da se pronađu pravi kupci, iz kojih će se preduzeća koja se prodaju izvući najviše resursa.

Osnovni uzrok takvog izbora bili su tranziciono iskustvo i iskustvo same Srbije. Drugi uzrok izbora bili su prihodi koje budžetu donosi ovaj model, jer vlada Srbije je pripremila jedan koncept tranzicije gde bi narod prihvatio promene, pošto bi socijalna davanja bila znatna, dok bi socijalni rashodi bili finansirani iz prihoda od privatizacije. Prodaja se vrši za većinski paket od 70% društvenog, državnog kapitala, jednom investitoru. Time je omogućeno preuzimanje kontrole nad preduzećem od strane jednog većinskog vlasnika, dok se manji deo poklanja građanima i zaposlenima. Zakon o privatizaciji predviđa poklone, zaposlenima se poklanja 30% akcija u preduzećima koja se prodaju aukcijom i 15% u preduzećima koja se prodaju na tenderima, dok se za građane rezerviše po 15% akcija u drugim preduzećima.
Na taj način zakon je pravedniji od ostalih, jer ne daje samo zaposlenima već i ostalim građanima. Pravo nije promenjeno: Po 200 evra za svaku godinu radnog staža.

Svrha poklona je zadobijanje političke podrške za reforme, ali važnije je to što poklon ne menja model privatizacije, i dalje postoji većinski vlasnik sa 70% kapitala u novoprivatizovanim preduzećima, što je bitno za način funkcionisanja preduzeća i firmi.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: B92, 21.Jan.2017, 16:05

Šta da radite ako vam pas upadne u zaleđeno jezero?

Šta da radite ako vam pas upadne u zaleđeno jezero?

Volonterska organizacija ARS (Animal rescue Serbia) izvela je danas na Adi Ciganliji pokaznu vežbu spasavanja životinja iz zaledjenog jezera i poručila vlasnicima životinja da je najbolje da pozovu tu specijalizovanu organizaciju, koja to radi besplatno, da ne bi rizikovali svoje živote.. Vežba je izvedena u blizini Avantura parka, a osnivač ARS-a Aleksandar Gavrić je rekao da su tom vežbom hteli da upozore građane da ako već moraju da izađu na led da ne rade to na pogrešan...

Detaljnije >>


Izvor: N1 televizija, 12.Jan.2017, 19:15

Zastareo postupak za curenje podataka iz Agencije

Zastareo postupak za curenje podataka iz Agencije

Ako ste se 2008. prijavili za besplatne akcije, vaši podaci su kompromitovani 2014. Tada je na sajtu Agencije za privatizaciju, posle hakerskog napada, baza ličnih podataka pet miliona i 200.000 građana postala dostupna bukvalno svakom. Pokrenut je prekršajni postupak protiv Agencije, a postupak je trajao do pre nekoliko dana kada je zastario.. Nikom ništa - to je epilog, po obimu, najvećeg kompromitovanja ličnih podataka u Srbiji. Otkad su imena i prezimena i matični brojevi...

Detaljnije >>

Izvor: Telegraf.rs, 05.Jan.2017, 07:13

PREUZMITE BESPLATNIH 50 EVRA i trgujte akcijama Ferrari-ja na berzi!

PREUZMITE BESPLATNIH 50 EVRA i trgujte akcijama Ferrari-ja na berzi!

Osnovan davne 1939. godine, Ferrari je postao sinonim za brzinu i luksuz. Sportski modeli koji izlaze iz italijanske fabrike automobila postali su san mnogih. I dok prodaja automobila raste, prati je i rast vrednosti akcija, koje su u poslednjih godinu dana porasle oko 25%.FXLider, svim čitaocima Telegrafa, daje besplatnih 50 EVRA za trgovanje cenom akcija Ferrari-ja (takozvani CFD-ovi), na svetskoj berzi, jedinoj berzi na kojoj možete da trgujete i kada cene rastu ali i kada cene padaju.Na gornjem...

Detaljnije >>

Izvor: JužneVesti.com, 28.Dec.2016, 15:03

Preuzmite besplatnih 50 evra i trgujte akcijama BMW-a

Preuzmite besplatnih 50 evra i trgujte akcijama BMW-a

BMW grupa je automobilski gigant iz Minhena, osnovan davne 1916. godine. U poslednjih 6 meseci, tačnije od 1. jula do 22. decembra, cena akcija BMW-a porasla je 35%.. FXLider svim čitaocima Južnih Vesti daje besplatnih 50 evra za trgovanje cenom akcija BMW-a (takozvani CFD-ovi), na svetskoj berzi, jedinoj berzi na kojoj možete da trgujete i kada cene rastu ali i kada cene padaju. Besplatnih 50 evra za trgovanje cenom akcija BMW-a možete preuzeti ovde..

Detaljnije >>

Izvor: Telegraf.rs, 28.Dec.2016

PREUZMITE BESPLATNIH 50 EURA i trgujte akcijama BMW-a!

PREUZMITE BESPLATNIH 50 EURA i trgujte akcijama BMW-a!

BMW grupa je automobilski gigant iz Minhena, osnovan davne 1916. godine. U poslednjih 6 meseci, tačnije od 1. jula do 22. decembra, cena akcija BMW-a porasla je 35%.FXLider, svim čitaocima Telegrafa, daje besplatnih 50 EURA za trgovanje cenom akcija BMW-a (takozvani CFD-ovi), na svetskoj berzi, jedinoj berzi na kojoj možete da trgujete i kada cene rastu ali i kada cene padaju.Na gornjem linku možete pogledati pravila i uslove.Novi BMW modeli na električni pogonFoto: Wikimedia/TTTNISSegment električnih...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 18.Dec.2016, 04:03

Još nema odgovornih za objavljivanje podataka građana Srbije

Još nema odgovornih za objavljivanje podataka građana Srbije

Lični podaci više od pet miliona građana Srbije, tokom deset meseci 2014, bili su dostupni svima na sajtu Agencije za privatizaciju. Iako je Agencija podnela krivičnu, a poverenik za zaštitu podataka o ličnosti prekršajnu prijavu, ni dve godine kasnije, nadležni nisu dali odgovor na to ko je za to kriv. Na obećanih 1.000 evra računali su svi građani koji su ostvarili pravo na besplatne akcije javnih preduzeća...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 16.Dec.2016, 12:13

Ubisoft poklanja 7 igara ovog vikenda!

Ubisoft poklanja 7 igara ovog vikenda!

Brže bolje ugrabite ovih sedam besplatnih igara jer akcija traje do kraja vikenda.. Ubisoft je igrače poslednjih meseci besplatno častio s nekoliko kvalitetnih igara, povodom svoje 30. godišnjice, a poznati gaming studio je odluči da nam da i svoju poslednju ponudu kada su u pitanju besplatne igre. Naime, do ove nedelje, 18. decembra, Ubisoft opet nudi svih sedam igara koje su gameri mogli besplatno pokupiti u zadnjih nekoliko meseci. Radi se...

Detaljnije >>