Fabrika Gorenja u Zaječaru

Izvor: RTS, 27.Jan.2011, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fabrika "Gorenja" u Zaječaru

Mlađan Dinkić sa predstavnicima kompanije "Gorenje" potpisao u Zaječaru sporazum o gradnji nove fabrike u tom gradu. Državni sekretar Slobodan Ilić i ministar Dinkić razmenili oštre optužbe, zbog premeštanja fabrike iz Valjeva u Zaječar.

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić potpisao je sa kompanijom "Gorenje" sporazum >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o izgradnji nove fabrike u Zaječaru, u kojoj će biti otvoreno 300 novih radnih mesta. Vrednost početne investicije je oko 2,9 miliona evra.

Pored Dinkića, Sporazum su potpisali predsednik Upravnog odbora kompanije "Gorenje" Franjo Bobinac i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić. Dinkić je, posle potpisivanja, izjavio da je to prva prava velika investicija u istočnoj Srbiji i izrazio uverenje da će ta slovenačka kompanija biti vesnik novih ulaganja.

Ministar je rekao da se "Gorenje" pokazalo kao jedan od najboljih investitora u Srbiji i podsetio da je ta firma uložila do sada u našu zemlju 50 miliona evra.

Dinkić je najavio da bi već u martu trebalo da počne rekonstrukcija fabrike "Porcelan", u kojoj će "Gorenje" raditi, a da bi trebalo već na leto da fabrika bude otvorena i da se do kraja godine, u prvoj fazi, zaposli prvih 100 radnika.

O subvencijama za Zaječar

Ministar se osvrnuo na investicije "Gorenja" u Valjevu i Staroj Pazovi, ističući da je ta kompanija u Valjevo do sada uložila 30 miliona evra, a u Staru Pazovu 20 miliona. Dinkić je najavio da "Gorenje" planira da otvori i Centar za istraživanje u Srbiji, gde bi se zaposlili novi stručnjaci.

Upitan zbog čega su subvencije po zaposlenom u Zaječaru mnogo veće nego u Valjevu, iako su ta dva grada na sličnom nivou razvijenosti, Dinkić je rekao da su za Valjevo odvojeni podsticaji 2006. i tada su subvencije bile niže.

On je podsetio da je, u maju prošle, godine Vlada proglasila Zaječar, Niš, Novi Pazar i Kraljevo za gradove od posebnog značaja i da su zbog toga podsticaji znatno uvećani. Kada je reč o razvijenosti ta dva kraja, Dinkić je napomenuo da je stopa nezaposlenosti u Zaječaru 30 odsto, a u Valjevu 18 odsto.

"Gorenje": Nisu ugrožene investicije u Valjevu

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je rekao da je taj grad puno uradio da unapredi svoj razvoj i istakao da je sad trenutak da se situacija promeni nabolje i zahvaljujući kompaniji "Gorenje".

Izgradnja fabrike "Gorenje" u Zaječaru neće ugroziti razvoj postojećih fabrika u Valjevu i u Staroj Pazovi, izjavio je Franjo Bobinac i dodao da će ta kompanija ravnomerno razvijati sve tri fabrike u Srbiji.

Bobinac je istakao da bi trebalo da prestanu priče u medijima i sukob Valjeva i Zaječara, jer nisu produktivne i nameću utisak da je "Gorenje" u tom sporu kolateralna šteta, naglasivši da "Gorenje" gde dođe, tu i ostane.

"Do kraja ove godine, u Zaječaru ćemo zaposliti 100 ljudi, a za dve do tri godine najmanje 300", rekao je Bobinac, podsetivši da je "Gorenje" u Srbiji do sada zaposlilo 1.100 ljudi.

Fabriku "Porcelan" će "Gorenje" kupiti iz stečaja. Industrijski kompleks obuhvata dve hale ukupne površine 18.000 kvadratnih metara i na tom prostoru biće postavljena linija za montažu mašina za pranje i sušenje veša, a planira se i organizovanje proizvodnje umivaonika firme "Gorenje unutrašnja oprema".

Međusobne kritike Ilića i Dinkića

Državni sekretar Ministarstva finansija Slobodan Ilić i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić razmenili su međusobne kritike, optužujući jedan drugog za propuste i loš rad.

Ilić je, danas i juče, oštro kritikovao Dinkića, optuživši ga za "otimanje" postojećih stranih ulagača, "zbog nesposobnosti da privuče nove investitore."

Osim namernog premeštanja stranih investicija u mesta gde su njegovi partijski drugovi gradonačelnici, Dinkić presuđuje stranim investitorima koliko fabrika mogu imati i u kojim gradovima i opštinama u Srbiji, što je sasvim suprotno principima tržišne ekonomije, navodi Ilić.

On je optužio Dinkića da otežava i usporava ekonomski razvoj Srbije, narušavanjem primene Zakona o kontroli državne pomoći i da, pod plaštom ravnomernog regionalnog razvoja koristi budžetska sredstva i pozajmljeni novac za jačanje svoje političke grupacije Ujedinjeni regioni Srbije.

Na Ilićeve tvrdnje, sinoć je reagovalo Ministarstvo za ekonomski razvoj saopštenjem u kojem se Ministarstvo finansija poziva da "obezbedi više novca za kreiranje boljih uslova koji će privući investitore."

"Umesto što državni sekretar Ministarstva finansija daje ovakve izjave, bilo bi bolje da nešto uradi, kako bi se više novca iz budžeta obezbedilo da svi gradovi u Srbiji dobiju modernu infrastrukturu i mrežu regionalnih autoputeva, koji su ključni za privlačenje investicija", navodi se saopštenju Ministarstva za ekonomiju.

"Poražavajuće je što je Zaječar, kao najveći grad istočne Srbije, tek sad dobio prvu veću investiciju, ali je još veća sramota što je jedan državni sekretar protiv te investicije. Razumemo Ilićev lokalpatriotizam kao Valjevca, ali on u Vladi treba da vodi računa o svim gradovima podjednako, a podsećamo ga da je Zaječar srpski grad, kao i Valjevo", navodi se saopštenju.

Ministarstvo ističe da ne može biti ni govora o diskriminaciji gradova, "ako se jedna fabrika napravi u zapadnoj Srbiji, u Valjevu, jedna u Vojvodini, u Staroj Pazovi, a jedna u istočnoj Srbiji, u Zaječaru". To nije diskriminacija gradova, već ravnomerni regionalni razvoj iza koga bi trebalo da stoji cela Vlada Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.