Izvor: TvojPortal.com, 10.Sep.2012, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država (ne) sme povećati PDV na hranu

Tvoj portal  Povećanje PDV-a biće poslednja mera koju će vlada preduzeti kako bi se zarpila rupa u budžetu, tvrdio je ministar finansija Mlađan Dinkić, a kako stvari sada stoje ta zakrpa moraće biti aktivirana najkasnije do početka 2013. godine a ima i onih koji tvrde da će nameti skočiti već od 1. okobra i to za dva posto.
U državnoj kasi minus je dvostruko veći od planiranog, javni dug čak 10 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << preko dozvoljene granice, a privreda u padu od početka godine.


Prema još zvanično nepotvrđenim informacijama deficit u budžetu je takav da država hitno mora podići poreze pa čak i na hranu. Međutim, upravo se oko takozvane socijalni to jest niže stope PDV još u Vladi prave računice kako bi se izbeglo da nameti porastu za osnovne životne namirnice i pogorša ionako teška ekonomska situacija ljudi koji jedva sastvljaju kraj s krajem. Na kraju krajeva i sam Dikić je polovinom avgusta izjavio da PDV na hranu neće biti povećan , a da li se nešto u međuvremenu promenilo videćemo uskoro.
Prema najgorem scenariju sve proizvode koji su do sada bili u grupi onih na koje se plaća niža stopa poreza na dodatu vrednost, a u pitanju su uglavnom osnovne životne namirnice, sada ćemo plaćati više za dva odsto, odnosno porez na dodatu vrednost biće umesto dosadašnjih osam - deset odsto. S druge strane, opšta stopa poreza na dodatu vrednost će od 1. oktobra iznositi 20 odsto.
Prema računicama Ministarstva finansija, budžet je, zahvaljujući činjenici da je spisak robe za koju se plaća niža poreska stopa prilično dug, imao korist od ovog vida nameta kao da je on efektivno oko 14 odsto. U Vladi kažu i ima dosta pokušaji zloupotreba niže stope poreza na dodatu vrednost, odnosno vešte knjigovođe su knjižile robu koja spada u grupu za koju se plaća standardna stopa kao onu na koju se plaća niža stopa. Time je, naravno, oštećen budžet. Planirano je da poreski inspektori ubuduće ovakve pojave efikasnije kontrolišu.
Povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV) proizvelo bi više štete nego koristi, a dalo bi efekte samo na nominalno veći priliv u budžet, ocenili su i upozorili u nekoliko navrata domaći ekonomisti .
- Kada se priča o poreskim promenama, efekat povećanja gornje stope sa 18 na 20 odsto je minoran, nekih 12 do 15 milijardi dinara na godišnjem nivou, što se neutralizuje povećanjem plata u javnom sektoru i penzija od samo 1,5 ili 2 odsto- rekao je ekonomista Miroslav Zdravković .
- Vrlo je verovatno da će PDV biti povećan, što nije dobro, jer se time ne rešava problem priliva u budžet- rekao je profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Mihajlo Crnobrnja , na forumu o ekonomskoj realnosti Srbije.
I ekonomista Miroslav Prokopijević smatra da povećanje PDV-a, kao mera nove Vlade, ne bi rešila problem javnih finansija koji traje više od jedne decenije.
- Fiskalni sistem treba restrukturirati i uvesti strožu disciplinu- ukazao je Prokopijević.
Boban Atanacković iz Unije poslodavaca izražava bojazan da će povećanje PDV-a biti upotrebljeno za pokrivanje budžetskih rupa, a da istovremeno neće biti smanjene dažbine na plate, kako bi one bile povećane.
Izvor:dnevnik.rs

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.