Država kreditira privredu i 2011.

Izvor: B92, 27.Avg.2010, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država kreditira privredu i 2011.

Beograd -- Program podrške privredi biće nastavljen i u narednoj godini, istakao je potpredsednik Vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

On kaže da su prema računici koju sam upravo dobio od Misije MMF, državne subvencije i krediti učestvovali u rastu bruto društvenog proizvoda Srbije sa 40 odsto

Dinkić je, ujedno, potvrdio da će Vlada Srbije obezbediti sredstva da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i, nakon oktobra, nastavi subvencionisanje privrede i stanovništva.

To će biti ugrađeno i u rebalans, dok će sredstva za subvencije u narednoj godini biti sastavni deo budžeta za 2011. godinu.

"Od 1,5 odsto koliko će biti ovogodišnji rast BDP, čak 0,6 odsto je doprinos mera subvenciija na kredite za privredu i stanovništvo i zato nameravamo da sa njima nastavimo sve dok Srbija značajnije ne ubrza rast. Nastavljamo i u idućoj godini", zaključio je potpredsednik Vlade i ministar ekonomije.

Kredite za likvidnost, inače, ove godine uzelo je ukupno 11.000 preduzeća i, na taj način, doprinelo sopstvenoj likvidnosti prilivom od preko 800 miliona evra.

Najviše je malih - 8000, slede srednja preduzeća - 1.100, kao i 400 velikih firmi. Banke su odobrile i 672 subvencionisana kredita za investicije.

Dugoročne pozajmice se, uglavnom, koriste za povećanje kapaciteta. Deo privrede je zahvaljujući ovim povoljnim pozajmicama podigao i vrednost sopstvenog izvoza. U svakom slučaju, da nije bilo kratkoročnih pozajmica čije kamate plaća država, trenutno aktuelna lista od oko 70.000 blokiranih pravnih lica bila bi značajno duža.

Kako kažu u poslovnim bankama, interesovanje za subvencionisane pozajmice za privredu i građanstvo ne jenjava. Naročito za kratkoročne, za kupovinu obrtnih sredstava, za likvidnost i za izvoz.

Moji predlozi su potrebni Srbiji, kaže Dinkić

Kako je u otkrio Dinkić, kolege iz Ministarstva ekonomije Nemačke ovih dana su mu rekle da u jednom trenutku nisu poslušali savet MMF da prekinu programe podrške privredi i time održali zaposlenost u najtežem delu krize, a blago su i odmrzli plate u javnom sektoru.

"Posle posete Nemačkoj sam još više ubeđen da su predlozi koje dajem oni koji Srbiji trebaju", kazao je Dinkić.

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić ranije je predložio povećanje plata i penzija u oktobru za oko 4,5 odsto, pomoć od po 5.000 dinara za penzionere sa penzijama manjim od 30.000 dinara i 14 milijardi dinara za programe podrške privredi i oporavku od krize.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.