Dinkić traži promenu Ustava Srbije zbog regionalizacije

Izvor: Studio B, 22.Nov.2010, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić traži promenu Ustava Srbije zbog regionalizacije

Potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić i ostali učesnici okruglog stola "Ko je za regione?" zauzeli su se danas za promenu Ustava Srbije kako bi se omogućila regionalizacija i decentralizacija države.

Na skupu u Medija centru, Dinkić je rekao da je zbog velike neujednačenosti u razvoju pojedinih delova Srbije potrebno izvršiti regionalizaciju i dodao da će se, u suprotnom, ona desiti stihijski i spontano što bi bilo najgore rešenje.

On je ponovio da su plate >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << na Novom Beogradu tri puta veće nego u Bosilegradu, da je nezaposlenost u Prijepolju 20 puta veća nego na beogradskoj opštini Vračar a da glavni grad ima duplo veći Bruto društveni proizvod nego cela Vojvodina i tri puta više nego neki drugi delovi Srbije.

Dinkić je objasnio da bi regionalizacija podrazumevala uvođenje tri stepena vlasti (lokalni, regionalni i centralni), ukidanje postojećih okruga, povećanje broja opština i direktni izborni sistem. On smatra da nije nužno da se u izmenjenom Ustavu precizira koliko bi bilo regiona, već je to pitanje na koje bi trebalo dati odgovor u narednih godinu dana kroz sveobuhvatnu javnu raspravu.

On je rekao da očekuje veliko protivljenje takvoj ideji, pre svega od partija, koje sada samostalno odlučuju ko će biti poslanik a ko predsednik opštine, dok bi u slučaju direktnih izbora ti ljudi imali veću političku težinu i ne bi isključivo zavisili od volje stranačke centrale. Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković je, takođe, ocenio da u Ustavu ne treba nužno odrediti broj budućih regiona, već da je potrebno da se oni približno izjednače po broju stanovnika. On je, osim Beograda i Vojvodine, predložio i postojane istočnog, zapadnog i centralnog regiona.

"Na sva usta galame da je Kosovo Srbija, a Srbija sve više postaje Kosovo. Južno od Bubanj potoka broj Srba se za deset godina smanjio za 450.000 a nestalo je 1.200 naselja... Samo Beograd i Vojvodina u nečemu liče na Evropu, dok južno od Beograda nema ništa", rekao je Drašković.

Predstavnik Instituta regiona Evrope Franc Šausberger je rekao da, osim reforme ili potpune promene Ustava, Srbija mora i da formira nove regione, ukine postojeće okruge, smanji broj poslanika parlamenta sa 250 na 200 i značajno uveća broj opština.

On je rekao da u Srbiji, u proseku, u jednoj opštini živi oko 44.000 ljudi, što je ubedljivo najveći broj stanovnika u Evropi koji čini tu jedinicu lokalne samouprave.

Bivši predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić rekao je da postojeći Ustav ne omogućava formiranje regiona i da je, zbog toga, potrebna njegova izmena ali je izrazio sumnju da je to moguće bez konsenzusa velikih stranaka jer je za izmenu najvišeg pravnog akta potrebna podrška dve trećine poslanika.

Vučetić je rekao da će najveća protivljenja tom procesu dolaziti od onih koji smatraju da će to uticati na ugrožavanje teritorijalnog integriteta Srbije i da ceo koncept služi samo da bi partije koje ga pokreću ostvarile politički profit na izborima i prešle cenzus.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.