Dinkić: U toku ugovaranje dve milijarde evra za Srbiju

Izvor: Politika, 08.Avg.2012, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: U toku ugovaranje dve milijarde evra za Srbiju

BEOGRAD – Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je da je u toku ugovaranje sredstava za Srbiju u ukupnom iznosu od oko dve milijardi evra i najavio skori dolazak delegacije Međunarodnog monetarnog fonda, sa kojom će se pregovarati o potpuno novom aranžmanu.

„Na putu smo da ugovorimo likvidna sredstva koja će obezbediti redovnu isplatu plata i penzija”, rekao je Dinkić, ali nije želeo da navede detalje, osim da je reč o sredstvima iz inostranih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izvora.

Te dve milijardi evra manjim delom su vezane za tržište kapitala, odnosno manji deo će biti zaduživanje države izdavanjem hartija od vrednosti, rekao je Dinkić i najavio da ostaje plan da se emituju evroobveznice u ovoj godini.

Neće biti smanjenja plata i penzija, koje će biti usklađivane sa situacijom u privredi i neće biti otpuštanja u javnim službama dok traje kriza, ponovio je Dinkić i dodao da će se o tome više znati posle razgovora sa predstavnicima sindikata.

Na brifingu za novinare ekonomskih redakcija, on je rekao da je uputio poziv MMF-u da dođe u Srbiju i iz prethodnih razgovora sa njima postalo je očigledno da prethodni zamrznuti aranžman iz predostrožnosti nema više efekta za zemlju, tako da će se ići na potpuno nov aranžman sa Fondom.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa jučerašnjom odlukom američke agencije za kreditne rejtinge „Standard i Purs” da snizi dugoročni kreditni rejting Srbije za jedan stepen, sa BB na „BB-”, sa negativnom prognozom, Dinkić je rekao da će poboljšanje rejtinga naše zemlje zavisiti od ispunjenja plana za smanjenje budžetskog deficita i od uspešnosti u oporavku privrede i izlasku iz recesije.

Kada je reč o penzijama, Dinkić je najavio da će one pratiti rast plata i dodao da će prva rata 13. penzije biti isplaćena između 17. i 19. septembra.

On je rekao da od NBS očekuje da sprovodi istu politiku kao i Ministarstvo finansija i „ništa manje i ništa više od toga”, sa ciljem da se očuva makroekonomska stabilnost.

Redovna isplata i prva rata 13. penzije

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da će penzije biti redovno isplaćivane i najavio da će najugroženiji penzioneri u septembru dobiti prvu ratu 13. penzije.

Prvu rata 13. penzije će od 17. do 19. septembara dobiti svi penzioneri čija je penzija ne prelazi 15.000 dinara, rekao je on na konferenciji za novinare Ministarstvarstvu finasija i privrede.

Dinkić je istakao da je obezbeđen novac za redovne isplate penzija i precizirao da je u Ministarstvu finansija zatekao da su ugovrene ili su u toku pregovri za pozajmice u vrednosti od dve milijarde evra.

„Prioriteti su penzije, plate, socijalna zaštita i javni dug”, istakao je srpski ministar finansija i privrede.

Osnovna plata direktora do 140.000 dinara

Osnovna plata direktora u agencijama, fondovima, javnim preduzećima i drugim državnim institucijama biće najviše 140.000 dinara bez minulog rada, najavio je danas ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

Dinkić je rekao, na brifingu za novinare, da se više neće događati da plate pojedinih rukovodilaca u javnom sektoru budu enormno visoke i najavio usvajanje zakona kojim će se to regulisati tokom jeseni.

Navedeni iznos plate će se smatrati „kao maksimalni nivo primanja bilo koga ko radi u nekom državnom organu, bez obzira da li reč o agenciji ili fondu, ali se neće odnositi na nezavisne regulatorne institucije, među kojima je i Narodna banka Srbije”.

„To znači da ako neki direktor ima platu kao direktor neke agencije 250.000 ili 300.000 dinara to više neće moći tako. Čuo sam da neki imaju i 500.000 dinara, kao u Agenciji za lekove na primer, njihova plata će biti smanjena, kao i plate svih ostalih koji su iznad tog nivoa, do maksimalnog nivoa od bazične plate koja je 140.000, a sa minulim radom je to oko 160.000 dinara”, precizirao je Dinkić.

Uskoro rebalans i budžet za 2013, moguć veći PDV

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je da su u toku pripreme za rebalans budžeta i istovremeno donošenje budžeta za 2013. godinu i najavio da se razmatra izmena poreza na dodatu vrednost (PDV) na najviše 20 odsto, ali kao krajnja mera kada sve druge opcije budu isrpljene.

Dinkić je rekao da se razmatra izmena stope PDV-a koja neće biti iznad 20 odsto i dodao da se najpre mora smanjiti rashodna strana budžeta.

Povećanje tog poreza će se desiti ukoliko sve druge mogućnosti ne budu dale željene rezultate kako bi se smanjio deficit, dok će PDV na životne namirnice ostati na sadašnjem nivou od osam odsto.

Ova godina je već izgubljena u smislu smanjenja budžetskog deficita, ali će u narednoj godini on biti smanjen za oko 100 milijardi dinara, izjavio je ministar finansija i privrede.

Dinkić je rekao da su u toku pripreme za donošenje seta mera, kako na rashodnoj, tako i na prihodnoj strani budžeta, koje će biti oličene u vidu 17 zakona i dodao da će ti zakonski predlozi biti u Skupštini Srbije u septembru, a najveći deo mera stupiće na snagu u oktobru.

Dobro razmotriti kinesku ponudu za auto-put

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da treba dobro razmotiti ponudu kineske kompanije za izgradnju auto-puta od Beograda do granice Crne Gore i videti koji je model finansiranja najbolji za Srbiju.

Taj „koridor je bitan za razvoj Srbije i mora da se prouči koji model finansiranja Srbiji odgovara - koncesija ili kredit”, kazao je on na konferenciji za novinare.

Dinkić je kazao da će Ministarstvo finansija predložiti Vladi da se autoput na takozvanom „koridoru 11” gradi uz koncesiju i dodao da na toj deonici ima dovoljno saobraćaja da bi koncesija bila isplativa.

„Kineska korporacija za puteve i mostove” (Ćina Road and Bridge Corporation - CRBC) uputila je Koridorima Srbije ponudu za izgradnju 270 kilometara auto-puta od Beograda do granice Crne Gore, za 2,5 milijarde evra. Ponuđeno je finansiranje iz kredita ili po modelu koncesije.

Kompanija CRBC u Srbiji gradi most Zemun-Borča, preko Dunava.

Tanjug

objavljeno: 08/08/2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.