Dinkić:Očekujem stabilnost kursa

Izvor: S media, 18.Jan.2010, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić:Očekujem stabilnost kursa

Očekujem da će kurs dinara ostati stabilan do kraja godine, jer su devizne rezerve Narodne banke Srbije na istorijskom nivou od 10,5 milijardi evra, a dinar je već počeo da jača i očekujem da će se to nastaviti, izjavio je danas ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mladjan Dinkić.

Očekujem da će kurs dinara ostati stabilan do kraja godine, jer su devizne rezerve Narodne banke Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << na istorijskom nivou od 10,5 milijardi evra, a dinar je već počeo da jača i očekujem da će se to nastaviti, izjavio je danas ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mladjan Dinkić.

On je u pauzi Svetskog kongresa hotelijera rekao novinarima da je pitanje kursa preuveličano u javnosti, jer od februara prošle godine do danas dinar je opao za svega četiri odsto, dok je inflacija bila 6,6 - 7 odsto.

Dinkić je ocenio da mnogo veću opasnost od kursa predstavljaju najave EPS-a i ostalih javnih preduzeća za povećanje plata, jer, ako bi se izašlo u susret tim zahtevima, usledio bi rast inflacije.

On je ukazao da ni vlada, ni NBS nisu krive za ono što se dogadjalo na tržištu deviza - jednostavno je potražnja bila veća od ponude, što se sezonski dogadja uvek u decembru i januaru, jer su privrednici kupovali devize da bi plaćali inostranu robu i da bi otplatili dugove iz prethodne godine.

Javna potrošnja je prošle godine bila u okviru dogovora sa MMF-om i rebalansom budžeta i nije bilo prekomernih isplata iz budžeta, istakao je Dinkić.

Povodom najave predstavnika Svetske banke da postoji mogućnost da Svetska banka i MMF Srbiji ubuduće ne odobravaju kredite, jer ih ona ne koristi, Dinkić je rekao da su oni u pravu i naveo primer da je Srbija dobila 80 miliona evra kredita za navodnjavanje u Vojvodini, kojoj je to preko potrebno, a ne koriste se.

On smatra da će premijer morati da razgovara s nadležnim ministrima i da vidi u čemu je problem, zašto se ti krediti ne povlače, jer je reč o vrlo povoljnim zajmovima koji se daju za najsiromašinije zemlje na rok od 20 godina, grejs period od deset godina i godišnju kamatnu stopu koja je ispod jedan odsto.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.