Dinkić: Izbori sve izvesniji

Izvor: RTS, 03.Jan.2014, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Izbori sve izvesniji

Posle izjave predsednika Srbije Tomislava Nikolića da Srbija može da ima i bolju vladu, vanredni parlamentarni izbori sve izvesniji, smatra lider URS-a Mlađan Dinkić. Nova recesija u Srbiji moguća na proleće, kaže Dinkić.

Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da su nakon izjave >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predsednika Srbije Tomislava Nikolića da Srbija može da ima i bolju vladu, vanredni parlamentarni izbori sve izvesniji.

"Mislim da je sada više nego izvesno da ćemo imati vanredne parlamentarne izbore. Ono što me posebno ohrabruje u izjavi Tomislava Nikolića je jedna rečenica koju su neki mediji preneli, neki nisu, a to je da se poneki ministri u Vladi ponašaju kao da pre njih niko ništa nije radio i da sve počinje iz početka", rekao je Dinkić novinarima u sedištu stranke.

Dinkić je dodao i da iako predsednik Srbije nije rekao na koga je mislio, da on misli da zna na koga se to odnosilo i da je zbog toga zadovoljan.

Govoreći o ekonomskim temama, Dinkić je rekao da će Srbija na proleće ponovo ući u recesiju ukoliko se ekonomska politika odmah ne promeni. 

"Da bi Srbija ostvarila rast i izbegla vraćanje u recesiju, neophodno je da Vlada prevremeno otplati skupe kredite, nastavi sa politikom podsticaja investicija, poveća budžet za poljoprivredu i pokrene javne investicije", rekao je on na brifingu za novinare.

Umesto smanjivanja lične potrošnje građana, prema Dinkićevim rečima, treba smanjivati javni dug i troškove kamata, jer će, kako je istakao, Srbija već ove godine za kamate na skupe kredite izdvajati 114 milijardi dinara, a naredne čak 135 milijardi dinara.

Dinkić je istakao da će sve mere biti uzaludne ukoliko se ne smanje rashodi države za kamate, i ocenio da je za rešenje tog problema potrebno naći 2,5 milijardi evra.

"Nema rešenja dok se skupi krediti ne otplate. To je uslov da se u javnom sektoru dalje ne smanjuju penzije i plate", rekao je on.

Lider URS-a je naveo da bi se novac za prevremenu otplatu kredita mogao dobiti prodajom ili davanjem na upravljanje dve kompanije, ali nije hteo da navede koje bi to firme bile.

Prema njegovim rečima, pri otplati skupih kredita ne bi trebalo računati na tri milijarde evra jeftinog zajma iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Ne verujem da će iz Emirata doći svih tri milijarde u kratkom roku. U dužem možda da", rekao je bivši ministar finansija.

Dinkić je rekao da je sadašnjem ministru finansija Lazaru Krstiću rekao da je stavljanje tog kredita iz UAE u budžet za 2013. jedan od defekata, zbog kojeg će budžet morati na proleće na rebalans.

"Neozbiljno je imati tu stavku u budžetu jer to nije dogovoreno, iako se o tome razgovaralo", rekao je Dinkić, koji je i zamenik predsednika Komiteta za saradnju sa UAE.

Dinkić je istakao da sadašnje vladine mere "neselektivne štednje" ne leče budžetski deficit, ali zaustavljaju domaću proizvodnju, jer smanjuju potrošnju.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.