Stefanović: Izbori najbolja provera

Izvor: RTS, 02.Jan.2014, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Izbori najbolja provera

Vanredni parlamentarni izbori bili bi dobra prilika da građani Srbije ocene kako je Vlada radila, ali i kako su radile stranke opozicije, rekao Nebojša Stefanović.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović izjavio je u intervjuu FoNetu da bi vanredni parlamentarni izbori bili dobra prilika da građani Srbije ocene kako je Vlada radila, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i kako su radile stranke opozicije, i dodao da bi oni trebalo da budu održani zajedno sa beogradskim izborima.

Građani bi trebalo da imaju priliku da ocene i ono što su radili članovi Vlade i ono što smo radili svi kao pojedinci, ali da pošalju poruku i strankama opozicije šta misle o njihovom radu, rekao je Stefanović koji je i potpredsednik Srpske napredne stranke.

On je istakao da je narod najbolji sudija i da bi i za vladajuće, kao i za opozicione stranke bilo korisno da vide šta građani kažu o nihovom radu.

Stefanović je objasnio da bi Vlada formirana posle tih izbora mogla da ima veći kapacitet, da ne zavisi od male većine, već da bude sa ozbiljnijom većinom u parlamentu, i da ima podršku građana, koja ne bi bila upitna, da obavi teške rezove i ozbiljne reforme koje su pred Srbijom.

On je naglasio da vlast mora da obezbedi da građani kvalitetnije žive i dodao da za to nije uvek moguće obezbediti populističke mere.

Nekad te mere, kao što je Vlada i do sada donosila, nisu uvek fine, nisu uvek ugodne, nisu lepe svakome, ni na oko, ni na uho, ali je nekada važno da se one izvedu, naveo je Stefanović.

On je ocenio i da veliki broj opozicionih stranaka svakog dana traži izbore i ukazao da u takvoj atmosferi nije uvek lako raditi.

Uveren sam da bi, posle tih parlamentarnih izbora, bila potvrđena podrška građana, pre svega mogu da govorim o SNS, i politici koju vodi njen lider Aleksandar Vučić, naglasio je Stefanović.

Nakon toga, mogli bismo ozbiljnije i hrabrije da uđemo u neke druge reforme, da nastavimo ovim putem, precizirao je Stefanović, napominjući postoji puno izazova pred nama.

Upitan kada bi ti izbori trebalo da budu održani, Stefanović je odgovorio da je njegov "lični stav da bi trebalo da budu održani zajedno sa beogradskim izborima, da to bude krajem februara, početkom ili sredinom marta".

Što se tiče stava SNS, njega ćemo imati u narednih nekoliko nedelja, najavio je Stefanović i dodao da će poštovati stav stranke.

Na pitanje da li sebe vidi kao kandidata SNS za gradonačelnika Beograda ukoliko vanredni parlamentarni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, Stefanović je rekao da je to "teško pitanje" zato što SNS nije donela odluku o tome.

To zavisi od mnogo faktora. Neću da kažem da sam čovek koji se nije bavio Beogradom, bavio sam se u stranačkom radu pitanjima koja su vezana za rad beogradskih institucija, za građane Beograda, za funkcionisanje lokalnih samouprava, ali da li će stranka i koga odlučiti da kandiduje o tome ćemo razgovarati u narednim nedeljama, objasnio je Stefanović.

Pre toga ne bi izlazio sa bilo kakvim stavom, dodao je Stefanović koji je i predsednik Gradskog odbora SNS u Beogradu.

Skupština će raditi još bolje 

Govoreći o radu Skupštine Srbije u 2013. godini, Stefanović je ocenio da je parlament bolje radio nego u 2012. godini.

Mislim da smo podigli nivo rada, da smo podigli ozbiljnost rada, i u parlamentarnim odborima, ali i u plenumu, istakao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, poslanici su sada, sa više iskustva, ozbiljnije prihvatili i svoje učešće u međunarodnim organizacijama, i u skupštinskim odborima, ozbiljnije kritikuju Vladu, i suštinski veći broj poslanika predlaže zakone.

Stefanović očekuje da će Skupština u 2014. godini raditi još bolje. On se nada da će biti nastavljen rad na setovima zakona kojima se parlament pridružuje borbi protiv korupcije i kriminala i ističe ta treba pohvaliti i aktivnosti Vlade u oblasti poljoprivrede, energetike, zdravstva.

Očekujem da će ti veliki, suštinski zakoni, ako se budu našli pred nama u narednom periodu, a očekujem da hoće, pomoći da se Srbija bolje i brže približava Evropskoj uniji, rekao je Stefanović.

Bez obzira na sve izazove i teškoće koje smo imali u prethodnoj godini i koje ćemo nesumnjivo imati u 2014. godini, vidim jedan značajniji optimizam, dodao je Stefanović, napominjući da je vidljivo da neke reforme već daju rezultate.

Stefanović je ilustrovao da će oni koji treba da odgovaraju zbog kršenja zakona i odgovarati i poručio da više nema povlašćenih i onih koji postaju milijarderi preko noći samo zato što su bliski politici ili političarima.

Vidim da će brže približavanje EU rezultovati stvaranjem bolje strukture u našem društvu, rekao je Stefanović i predvideo da će biti stvorena ozbiljnija i moderno uređena država, što je veoma važno za svaku zemlju.

Stefanović je rekao da očekuje da će vlast krajem 2014. godine moći da se pohvali da građani "već osetno bolje žive".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.