Zahtev za odlikovanje i u BiH

Izvor: RTS, 03.Mar.2012, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtev za odlikovanje i u BiH

Predsedništvu BiH i Miloradu Dodiku, upućena inicijativa da se Srđan Aleksić odlikuje u skladu sa zakonima o odlikovanjima BiH i Republike Srpske. Zahtev uputio Demokratski omladinski pokret. Aleksića je povodom Dana državnosti Srbije nedavno odlikovao predsednik Srbije Boris Tadić.

Demokratski omladinski pokret uputio je inicijativu Predsedništvu BiH i Miloradu Dodiku kao predsedniku Republike >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srpske da se Srđan Aleksić odlikuje u skladu sa zakonima o odlikovanjima BiH i RS.

Inicijativa se odnosi na to da Predsedništvo BiH posthumno Trebinjcu Aleksiću dodeli Orden slobode BiH, koji je predviđen za delo hrabrosti, a definisan je Zakonom o odlikovanjima BiH.

Isto se odnosi i na inicijativu koja je upućena u kabinet predsednika RS Milorada Dodika, da se Aleksiću dodeli odlikovanje Krst milosrđa koji je predviđen za delo spasavanja ljudskih života i hrabrosti.

Demokratski omladinski pokret je organizacija koja okuplja mlade iz cele BiH i smatra da je delo spasavanja ljudskog života u najtežim vremenima, putokaz koji treba slediti, a Aleksić se žrtvovanjem svog života za spasavanje tuđeg, može svrstati u najveće heroje najtežih dana ove države.

"Nadamo se da će Predsedništvo BiH i predsednik RS razmatrati ovu inicijativu, posebno uzimajući u obzir što je upućena na osnovu zakonskih akata i u skladu da njima, te da će građani BiH, a posebno mladi ljudi slediti ideju Aleksića, a to je poštovanje dostojanstva i života svakog čoveka, bez obzira na nacionalnost ili veru", navodi se u inicijativi.

Aleksića je povodom Dana državnosti Srbije nedavno odlikovao predsednik Srbije Boris Tadić Ordenom za hrabrost.

Srđan je poginuo braneći svog druga, sugrađanina Bošnjaka. Umro je 27. janura 1993. godine.

O herojskom činu Srđana Aleksića RTS je snimio dokumentarni film 2007. godine.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.