Vulin: Republika Srpska nastala kao otpor genocidu

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Jul.2015, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Republika Srpska nastala kao otpor genocidu

Na planini Kozara u Republici Srpskoj danas je obeleženo 73 godine od teške bitke u Drugom svetskom ratu, a ceremoniji su prisustvovali predsednik RS Milorad Dodik i srpski ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Godišnjica je obeležena u zajedničkoj organizaciji odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Republike Srpske i Srbije, a Vulin je tom prilikom poručio >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da Republika Srpska nije nastala na genocidu, već kao otpor genocidu, ponavljanju jasenovačkog genocida.

On je naglasio da je RS nastala kao izraz težnje i potrebe naroda da se užasi Jasenovca i Jadovna više nikada ne ponove, i da RS nije pretnja nikome i da ne može biti pretnja nikome.

"Republika Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma, kao njegov čuvar, hoće mir i očekuje da se taj sporazum doslovno sprovodi i vrši i neće dozvoliti bilo kakvo umanjivanje značaja i ovlašćenja RS. Srbija ne dozvoljava promenu sporazuma koji je doneo mir i neće dozvoliti da se RS umanji ili promeni", rekao je Vulin.

On je istakao da je mir reč koju je Srbija tražila svih ovih godina i za koju se borila i da se tom reči definiše Srbija i njena politika, kao i da nema nikog bližeg Republici Srpskoj od Srbije. "U danima koji su pred nama, sudbonosnim i teškim, RS i Srbija će zajedno stajati", poručio je Vulin.

On je naglasio da reč genocid ne ide uz narod stradalnika koji je "na oltar sveljudske slobode dao 10.000 dečjih glava". "Nekakvim rezolucijama najavljuje se udar na Republiku Srpsku i srpsku istoriju. Tako se i danas pravljenjem nove lažne, nikako utemeljene istine, pokušava promeniti stanje na Balkanu", naglasio je Vulin.

On je dodao da će Srbi biti protiv zla gde god se ono pojavilo. "Teške su rane naroda mog, umesto da ih zaleče, da pomognu da zaplaču sa nama, da nađu mir, kosti pravednika i mučenika rane nam vređaju, daju nam imena koja ne zaslužujemo i stavljaju na stranu na kojoj nikada nismo bili", istakao je Vulin.

On je poručio da se ratovi iz 90-ih godina ne mogu razumeti bez sećanja šta se dogodilo u Drugom svetskom ratu ako se ne zna dubina Jasenovačkih užasa. "Ove planine su nahranile jasenovačko zlo, zato nemojte stavljati reč genocid uz narod Jasenovca i Jadovna", rekao je Vulin.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Republika Srpska nije nastala na genocidu

Izvor: Akter, 05.Jul.2015

Republika Srpska je nastala kao otpor ponavljanju jasenovačkog genocida i otpor ponavljanju nekažnjenog zločina, te ona nikome nije pretnja, rekao je danas u govoru na Mrakovici kod Prijedora ministar za rad i zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, Aleksandar Vulin..Na svečanosti...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.