Vučić odvraća Dodika od referenduma

Izvor: Danas, 04.Nov.2015, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić odvraća Dodika od referenduma

Aleksandar Vučić pokušaće u narednim danima da odgovori Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske, od namere da se održi referendum u tom entitetu, zakazan za 15. novembar. Kako Danas nezvanično saznaje od izvora bliskih Vladi Srbije, Aleksandar Vučić smatra da bi referendum izazvao sukobe i destabilizovao Bosnu i Hercegovinu, ali i da bi se to proširilo na ceo region.

 "Premijer Srbije će se u narednim danima pozabaviti time da ubedi Milorada Dodika da odustane >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << od namere održavanja referenduma u Republici Srpskoj. Aleksandar Vučić smatra da bi taj referendum destabilizovao već krhku stabilnost BiH, ali i ceo region", ističu sagovornici Danasa.

Da li će tema o predstojećem referendumu u RS biti na dnevnom redu na prvoj zajedničkoj sednici Vlade Srbije i Saveta ministara BiH, koja se održava danas u Sarajevu, nismo dobili zvaničnu potvrdu. Izvesno je, međutim, da od kada je raspisan, opterećuje odnose u BiH, a mnogi domaći i strani zvaničnici upozoravaju da bi primena rezultata postignutih referendumom mogla da uvede tu državu u novi rat.

Premijer Aleksandar Vučić još je u julu ove godine tražio od predsednika RS Milorada Dodika da još jednom razmotri odluku o referendumu, ukazujući na širi kontekst tog problema. "Iako nisam na otvoren način postavljao to pitanje, radi se o suverenoj odluci RS. Zamolio sam u ime Srbije da samo još jednom razmotre odluku. Zahvalan sam što poštuje to viđenje Srbije za koje mislim da je u ovom trenutku celovito, sveobuhvatno i ozbiljno", rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka s Dodikom, 17. jula. On je tada istakao da je spreman da, ukoliko Dodik to bude tražio, "pomognemo u iznošenju dodatnih argumenata koji bi doprineli lakšem sagledavanju celokupne situacije. Spreman sam da to uradim i ako treba pred poslanicima u RS". "Srbija nikada i ni na koji način se nije mešala u unutrašnje stvari BiH, kao ni interne političke stvari u RS. Ali sam danas na moju inicijativu, zahvalan Dodiku što je prihvatio ovu vrstu razgovora", rekao je Vučić primetivši da bi "Srbija teško postojala bez RS, a i RS ništa manje teško bez Srbije".

Konačna odluka je, ponovio je, na RS. "Mi da vršimo pritiske na način na koji je to nekada neko radio... priče o Miloševiću - Karadžiću... to su takve gluposti da nemam reči. Niti ću ja to da radim niti bi Dodik na to pristao", rekao je premijer.

Inicijativu za održavanje referenduma u RS pokrenuo je Milorad Dodika u julu mesecu ove godine. Nakon žalbe bošnjačkih poslanika u Narodnoj skupštini RS, Ustavni sud Republike Srpske doneo je odluku koja odobrava održavanje referenduma, a krajem septembra ta odluka je i zvanično potvrđena, pošto je objavljena u Službenom glasniku RS. Skupština RS je potom formirala komisiju koja bi trebalo da organizuje referendum, a kao datum je određen 15. novembar. Građani će odgovarati na referendumsko pitanje da li podržavaju "Neustavno i nezakonito nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice, a posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?".

Milorad Dodik smatra da referendum predstavlja legitiman odgovor na spoljno mešanje u unutrašnje poslove u RS, dok zvaničnici u BiH i međunarodne diplomate kažu da je referendum neustavan i protivzakonit, budući da dovodi u pitanje nadležnosti institucija izvan jurisdikcije RS. Oni tvrde da bi to predstavljalo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine i da bi moglo da destabilizuje BiH, a potencijalno i region.

Dobrosusedska politika

Šef poslanika SNS Zoran Babić izjavio je da je zajednička sednica saSavetom ministara BiH, pokazatelj dobrosusedske politike koju vodi Vlada Srbija. Poslanik opozicione SDS Marko Đurišić smatra da neće biti rešena sporna pitanja.

Uskoro opet u Srebrenici

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je pred put u Sarajevo da je regionalna stabilnost veoma važna i da će Srbija učiniti sve da se ona očuva. Dodao je dane strahuje za bezbednost nakon napada u Srebrenici, o tome nije ni razgovarano, a i taj grad će i posetiti za nekoliko dana. "Srbija će izdvojiti značajan novac za tu malu opštinu. Vraćaćemo se i pomagati. Ne na mezarju, ali na nekom drugom mestu, ti ljudi koji su me gađali i pokušavali pesnicama da me obore, dočekaće me aplauzima", rekao je Vučić za B92.Naveo je da će tako biti "jer istina i rad uvek pobeđuju, a ne medijske manipulacije".
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Vučić odvraća Dodika od referenduma

Izvor: SEEbiz.eu, 04.Nov.2015

BEOGRAD . Aleksandar Vučić pokušaće da odgovori Milorada Dodika, predsednika RS, od namere da se održi referendum u tom entitetu, zakazan za 15. novembar...Kako Danas nezvanično saznaje od izvora bliskih Vladi Srbije, Aleksandar Vučić smatra da bi referendum izazvao sukobe i destabilizovao Bosnu...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.