Vučić odvraća Dodika od referenduma

Izvor: SEEbiz.eu, 04.Nov.2015, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić odvraća Dodika od referenduma

BEOGRAD . Aleksandar Vučić pokušaće da odgovori Milorada Dodika, predsednika RS, od namere da se održi referendum u tom entitetu, zakazan za 15. novembar.

Kako Danas nezvanično saznaje od izvora bliskih Vladi Srbije, Aleksandar Vučić smatra da bi referendum izazvao sukobe i destabilizovao Bosnu i Hercegovinu, ali i da bi se to proširilo na ceo region.

"Premijer Srbije će se u narednim danima pozabaviti time da ubedi Milorada Dodika da odustane od namere >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << održavanja referenduma u Republici Srpskoj. Aleksandar Vučić smatra da bi taj referendum destabilizovao već krhku stabilnost BiH, ali i ceo region", ističu sagovornici Danasa.

Da li će tema o predstojećem referendumu u RS biti na dnevnom redu na prvoj zajedničkoj sednici Vlade Srbije i Saveta ministara BiH, koja se održava danas u Sarajevu, nismo dobili zvaničnu potvrdu. Izvesno je, međutim, da od kada je raspisan, opterećuje odnose u BiH, a mnogi domaći i strani zvaničnici upozoravaju da bi primena rezultata postignutih referendumom mogla da uvede tu državu u novi rat.

Premijer Aleksandar Vučić još je u julu ove godine tražio od predsednika RS Milorada Dodika da još jednom razmotri odluku o referendumu, ukazujući na širi kontekst tog problema.

"Iako nisam na otvoren način postavljao to pitanje, radi se o suverenoj odluci RS. Zamolio sam u ime Srbije da samo još jednom razmotre odluku. Zahvalan sam što poštuje to viđenje Srbije za koje mislim da je u ovom trenutku celovito, sveobuhvatno i ozbiljno", rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka s Dodikom, 17. jula. On je tada istakao da je spreman da, ukoliko Dodik to bude tražio, "pomognemo u iznošenju dodatnih argumenata koji bi doprineli lakšem sagledavanju celokupne situacije. Spreman sam da to uradim i ako treba pred poslanicima u RS". "Srbija nikada i ni na koji način se nije mešala u unutrašnje stvari BiH, kao ni interne političke stvari u RS. Ali sam danas na moju inicijativu, zahvalan Dodiku što je prihvatio ovu vrstu razgovora", rekao je Vučić primetivši da bi "Srbija teško postojala bez RS, a i RS ništa manje teško bez Srbije".

Konačna odluka je, ponovio je, na RS. "Mi da vršimo pritiske na način na koji je to nekada neko radio... priče o Miloševiću - Karadžiću... to su takve gluposti da nemam reči. Niti ću ja to da radim niti bi Dodik na to pristao", rekao je premijer.

Inicijativu za održavanje referenduma u RS pokrenuo je Milorad Dodika u julu mesecu ove godine. Nakon žalbe bošnjačkih poslanika u Narodnoj skupštini RS, Ustavni sud Republike Srpske doneo je odluku koja odobrava održavanje referenduma, a krajem septembra ta odluka je i zvanično potvrđena, pošto je objavljena u Službenom glasniku RS. Skupština RS je potom formirala komisiju koja bi trebalo da organizuje referendum, a kao datum je određen 15. novembar. Građani će odgovarati na referendumsko pitanje da li podržavaju "Neustavno i nezakonito nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice, a posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?".

Milorad Dodik smatra da referendum predstavlja legitiman odgovor na spoljno mešanje u unutrašnje poslove u RS, dok zvaničnici u BiH i međunarodne diplomate kažu da je referendum neustavan i protivzakonit, budući da dovodi u pitanje nadležnosti institucija izvan jurisdikcije RS. Oni tvrde da bi to predstavljalo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine i da bi moglo da destabilizuje BiH, a potencijalno i region.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.