Vučić obišao radove na Sabornoj crkvi u Mostaru

Izvor: RTS, 09.Apr.2018, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić obišao radove na Sabornoj crkvi u Mostaru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na obnovi Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru. Poručio je da je Srbija za to do sada izdvojila 700.000 evra i da očekuje da radovi budu završeni do 2020. godine.
Aleksandar Vučić je, zajedno sa predsednikom RS Miloradom Dodikom i episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pogledao dokle se stiglo sa radovima na obnovi simbola pravoslavlja u Hercegovini, crkvi Svete Trojice, koja je srušena u junu 1992.

Vučić je izjavio da je Srbija do sada izdvojila 700.000 evra za njenu obnovu i da će uložiti još novca kako bi taj velelepni hram zasijao punim sjajem.
Predsenik je istakao da je siguran da će do 2020. godine radovi na obnovi hrama u Mostaru biti završeni, što će značiti opstanak i ostanak našeg naroda u Mostaru i celoj Hercegovini, a doprineće i upotpunjenoj multikulturalnoj slici tog grada.
Zahvalio je episkopu zahumsko-hercegovačkom i primorskom Grigoriju što ih je dočekao na veliki uskršnji praznik u Mostaru.
"Srbija je do sada izdvojila 700.000 evra i spremni smo i uložićemo još novca da ovaj velelepni saborni hram zasija punim sjajem. Siguran sam da će do 2020. godine biti završen", rekao je Vučić.
Kako je rekao, Srbija je treću godinu za redom zahvaljujući dosciplini i odgovornosti obezbedila suficit u budžetu i moći će da pomogne svom narodu.
Značaj za ostanak i opstanak srpskog naroda 
Predsednik je naglasio da Saborna crkva Svete trojice nije samo verska, već i kulturna institucija, koja će značiti za opstanak i ostanak našeg naroda u Mostaru i Hercegovini, ali će, kaže, značiti i Hrvatima i Bošnjacima koji će imati upotpunjenu multikulturalnu sliku grada koji pripada i Srbima i Hrvatima i Bošnjacima, svima koji su tu živeli pre rata.

"Verujem da je to dobra stvar i da se svi raduju", podvukao je Vučić.
Ponovio je da će Srbija pomagati obnovu hrama i dalje, te da vladika Grigorije može da bude spokojan, "jer mi to u tištini završavamo", te dodao da smo poslednju tranšu od 200.000 evra dali u oktobru 2017. godine.
Kako je rekao, i Republika Srpska je dala novac za obnovu hrama, a Srbija, u ovom trenutku uz sve probleme i mnogo muka, može značajno da pomogne.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je Mostar veoma važan za našu kulturu, obrazovanje, jer su kroz istoriju Srbi ostavili značajan pečat i u verskom životu.
Zato je, naznačio je, bilo veoma važno, uz žaljenje što je došlo do rušenja važnog kulturnog i crkvenog objekta, Saborne crkve Svete trojice, da se okupimo i počnemo obnovu, odnosno ponovnu izgradnju.
I Dodik je izrazio uverenje da će do 2020. godine hram biti završen.
Upitan kako komentariše to što je Saborna crkva u Mostaru jedini veliki verski objekat u BiH koji još nije obnovljen nakon rata i uglavnom se obnavlja sredstvima Srbije i RS, Dodik je rekao da bi voleo da Vlada Federacije značajnije pomogne izradnju, kao što je Vlada RS u Srpskoj pomagala obnovu džamija i drugih objekata, ali i bez toga, dodaje, "mi ne želimo da stojimo".
"Verujem da ćemo 2020. godine, uz zajedničke napore svih, Srbije, RS i verujućeg naroda ovde se ponovo sresti i moći da vidimo završetak ovog hrama", rekao je Dodik.
Predsednik RS je zahvalio Vučiću što je danas u Mostaru i što mogu zajedno da kreiraju još neke programe i projekte.
Kako je rekao, RS je zahvalna na svim zajedničkim projektima i dodao da sredstva Vlade Srbije idu i za pomoć SPC u Federaciji.
"Sigurno je da bez pomoći Srbije sve bi izgledalo drugačije, teže ostvarivo, a ponegde čak i nedostupno da nešto učinimo", rekao je Dodik.
Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da će Srbija i ubuduće pomagati opštinama sa srpskim stanovništvom u BiH, navodeći da je njima pomoć potrebna, a da Srbija sada ima mogućnost da pomogne.
Upitan kolika će biti pomoć Srbije opštinama u BiH u kojima živi srpski narod, Vučić je rekao da takva pomoć i podrška moraju da postoje, jer, primetio je, naš narod koji živi u svim hercegovačkim opštinama nije bogat, te ljudi s pravom očekuju i pomoć RS, ali i Srbije.
"Mi sada imamo tu mogućnost, jer smo postigli finansijsku stabilnost, pomoć smo i ranije nudili i drugim narodima koji žive u BIH, o pomoći opštinama u Federaciji sam u više navrata razgovarao i s Dodikom i mi smo spremni da to radimo i ubuduće", zaključio je Vučić.
Vladika Grigorije: Srbi deo Mostara
Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije istakao je da je Mostar grad i Srba i da ih niko ne može iz njega istrgnuti.
Vladika je, nakon obilaska radova na obnovi Saborne crkve Svete trojice u Mostaru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i RS Miloradom Dodikom, rekao da je srećan što je imao priliku da to učini sa dva predsednika srpskog naroda.
Rekao je da je naročito srećan što je imao priliku predsednicima da pokaže dokle se stiglo sa radovima, dodajući da je najveća pomoć stigla iz Srbije i RS.
Prema njegovim rečima, stiglo se blizu pokrivanja crkve...
Podsetio je da Eparhija uskoro treba da proslavi 800 godina postojanja, i da bi bilo dobro da se radovi na obnovi Saborne crkve završe do 2020. godine.
"Izgradnjom ovog hrama želimo da izgradimo Mostar za sve ljude i naročito našu zajednicu, koja je mala, ali istorijski izuzetno važna. Naša zajednica je jedan od temelja Mostara zajedno sa drugim narodima koji ovde žive", podvukao je vladika.
Nazire se, kaže, čudesni hram, koji će, kada se završi, biti kulturni, istorijski, prosvetni, i za pravoslavce – kultni hram.

Mostarski hram smatra se, uz Stari most na Neretvi, takođe srušen u ratu, jednim od simbola grada.
Nekada jednu od najviših pravoslavnih crkava na Balkanu neimari su gradili od 1863. do 1873. godine.
Monumentalan i skup poduhvat tada su pomogli i carska Rusija i turski sultan Abdul Aziz, a završni pečat utisnuli su grčki ikonopisci i čuveni arhitetkta Momir Korunović, koji je početkom 20. veka podigao ulaznu kapiju, portal po kome je mostarska crkva bila čuvena.
Saborna crkva u Mostaru srušena je do temelja i spaljena u junu 1992. godine, za šta do danas niko nije odgovarao.
Inicijativa za obnovu hrama pokrenuta je 2008. godine, a sa radovima se počelo 2010. godine.
Obnovu hrama pomogli su Vlada Srbije i Unesko, a Vučić je pre dve godine, kada je posetio radove, obećao novčanu pomoć Eparhiji.
Hram se nalazi na listi zaštićenih nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i na Uneskovoj je listi zaštićenih zona.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnoj poseti BiH, a prvog dana sastao se sa članom Predsedništva BiH Draganom Čovićem u Mostaru.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OBNOVA SRPSKE SVETINJE Vučić, Dodik i vladika Grigorije obišli crkvu Svete trojice u Mostaru (FOTO)

Izvor: Kurir, 09.Apr.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je danas obišao radove na obnovi Saborne crkve Svete trojice u Mostaru, izjavio je da je Srbija do sada izdvojila 700.000 evra u njenu obnovu i da će uložiti još novca kako bi taj velelepni hram zasijao punim sjajem.

Nastavak na Kurir...

Vučić: Grigorija pitaju jer je iz naroda, ali rata neće biti

Izvor: N1 televizija, 09.Apr.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je s vladikom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem i predsednikom RS Miloradom Dodikom, radove na obnovi Saborne crkve Svete trojice u Mostaru...Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski vladika Grigorije, izjavio je da...

Nastavak na N1 televizija...

Otvoren Generalni konzulat Srbije u Trebinju

Izvor: Blic, 10.Apr.2018, 15:31

Srbija će pomoći u daljem razvoju Hercegovine, u obnovi trebinjskog Starog  grada, u selu Baljci u Bileći, rekao je danas Aleksandar Vučić pre nego što je, zajedno sa Miloradom Dodikom, predsednikom Srpske, otvorio Konzularnu kancelariju Generalnog konzulata Srbije u Trebinju.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.