Vučić: Nesuglasice rešavati na izborima

Izvor: Studio B, 09.Feb.2014, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Nesuglasice rešavati na izborima

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izajvio je da prebijanje, nasilje, hiliganstvo, paljenje i rušenje zgrada ne vodi ničemu dobrom.

Istovremeno, Vučić je naglasio da se sve razlike između političkih rivala, i u BiH i u Republici Srpskoj, pa i Srbiji, rešavaju u demokratskoj i fer proceduri na izborima.

Vučić je rekao da je pitanje političke, ekonomske i socijane stabilnosti Srpske ključno pitanje za Srbiju i da će se svim snagama takva vrsta >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << stabilnosti podupirati. "Nema potrebe da paljenjem zgrada, nasiljem, prebijanjem policajaca rešavamo političke probleme. Srbija želi stabilnost u regionu i to je od presudnog značaja", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije sa liderima dve najjače stranke u Srpskoj, predsednikom RS i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom i predsednikom Srpske demokratske stranke Mladenom Bosićem.

Vučić je dodao da je Srbija jedna od retkih zemalja u regionu koja nije bila izložena bilo kakvoj nestabilnosti u prethodnih godinu i po dana i da je to ključni razlog zašto je Srbija napredovala, što joj je priznato i u svetu. "Srbija, u skladu sa Dejtonom, ima određenu, ne beznačajnu ulogu u njegovom sprovođenju, naš narod koji živi zapadno od Drine uvek je zaisteresovan za mišljenje države Srbije, a naša želja je da sačuvamo stablniost u regionu, kako političku, tako i ekonomsku", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, interes Srbije je i da se sačuva dobra budućnost RS. Vučić je rekao da je saslušao viđenja i poglede Dodika i Mladena Bosića, da je razumeo šta oni misle o ekonomskoj i poltiičkoj sitauci u RS i izneo stavove Srbije. "Uspeli smo da se saglasimo da je pitanje političke, ekonomske i socijane stabilnosti ključno pitanje za sve nas i da ćemo svim svojim snagama takvu vrstu stabilnosti podupirati", rekao je Vučić. 

Milorad Dodik izjavio je da Srpska neće prihvatiti intervenciju međunarodne zajednice po bilo kom pitanju izvan Ustava i normalnih procedura, te da su protesti u Federaciji Bosne i Hercegovine sračunati i na destabilizaciju Srpske. Dodik je pozdravio činjenicu da su politički lideri iz Srpske prvi put u nekoj izazovnoj situaciji pozvani u Beograd na političke konsultacije.

On je ocenio da su događaji u Sarajevu i drugim gradovima Federacije BiH posledica nefunkcionalnosti tog entiteta i da su vlasti Federacije izgubile kontrolu nad događajima. Istakao je da je Srpska stabilna, a da su neredi u okruženju pokrenuti sa ciljem da se u RS izazovu slični protesti i da se ponovo snažno uvuče međunarodni faktor da rešava probleme na tom području.

Prema Dodikovim rečima, BiH je blokirana, za tu situaciju značajnu krivicu snosi deo međunarodne zajednice, a visoki predstavnik u BiH nikada nije ozbiljno sprovodio Dejton, ali ga je ozbiljno kršio i to na štetu RS i to svih prethodnih godina. "Haos u Federaciji Bosne i Hercegovine nije prestao, tamo institucije ne funkcionišu, a ovo što se događa je dokaz da BiH ne može da preživi unutrašnje izazove i da ne funkcioniše", rekao je Dodik.

Uoči sastanka u Beogradu, predsednik RS Milorad Dodik rekao je da će policija RS zabraniti organizovani ulazak demonstranata iz Federacije BiH u RS. "Neće biti problem za mirne proteste u RS, koji su najavljeni i koji se održavaju na mestima za to predviđenim zakonom. Zaustavljanje saobraćaja i rušenje institucija u Republici Srpskoj biće sprečeno policijom jer je to nezakonito", rekao je Dodik u Banjaluci, posle sastanka s predstavnicima zajedničkih institucija BiH iz RS.

Mladen Bosić rekao je da je zajednička ocena svih u RS da se u Federaciji BiH radi o opasnim procesima koji mogu da eskaliraju u smerovima koje niko ne bi želeo i istakao da opozicija Srpske vlast neće menjati na ulici, već na izborima. "Radi se o nasilnim protestima i sve liči na ono što se dešavalo u arapskim zemljama poznatijim kao arapsko proleće", rekao je Bosić, dodajući da je jasno da niko u RS, pa ni opozicija, ne želi nikakvo nasilje ni proteste i nerede.

"Mi znamo da je mnogo građana nezadovoljno, ojađeno, da teško živi, da RS ima problema u korupciji, slabom standardu, ekonomiji, da ima problema u zdravstvu, ali mi kao SDS ne mislimo smenjivati predsednika Dodika na ulici", rekao je Bosić. "Smatramo da se promene u RS mogu dogoditi jedino na izborima i pozivamo građane da svoju energiju i želju za promenom iskažu na njima", rekao je Bosić.

Jasno je da se ovi protesti žele preseliti u RS, što se vidi po dešavanjima u Bijeljini i nekim drugim mestima, ali je veoma važno da RS ostane politički stabilna i izvan ovih turbulencija, kaže Bosić. Bosić je dodao da to ne znači da se SDS ne slaže sa protestima građana, ali će ih kada dođe vreme i organizovati, na miran način i bez rušenja institucija.

"Kao opozicija mi ćemo pomoći RS na izborima, ali nikakvo nasilje neće biti podržano od strane SDS", istakoa je Bosić. Bosić se još jednom zahvalio Vučiću, ističući da je ovo jedan važan politički momenat, jer je jedna vrsta obaveze Srbije da štiteći Dejton - štiti Republiku Srpsku.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.