Izvor: Nezavisne Novine, 08.Feb.2017, 22:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Višak novca Centralne banke BiH iskoristiti u investicije, a ne u krpljenje rupa u budžetima

SARAJEVO - Prvi put poslije dugo vremena dvije najznačajnije političke figure u BiH, Milorad Dodik i Bakir Izetbegović, napokon se slažu i imaju zajednički stav, a to je da treba iskoristiti sredstva koja su kao rezerva deponovana u Centralnoj banci BiH, a riječ je o oko 700.000.000 KM.

Ranije je, takođe, traženo da se ta sredstva, koja su, na neki način, dobit Centralne banke BiH, rasporede po entitetima >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << kako i ide - dvije trećine FBiH, jedna trećina RS. Međutim, taj prijedlog tada nije prošao, jer je Savez za promjene bio protiv, tvrdivši da će taj novac iskoristiti da se "zakrpe budžeti".

Većina finansijskih stručnjaka i predstavnika u zakonodavnoj vlasti smatra da ta sredstva treba iskoristiti za investicije i projekte koji će omogućiti rast privrednog sektora i zapošljavanje u BiH. Takođe su mišljenja da je pametnije iskoristiti ova sredstva, kao i štednju građana BiH, koja je blizu 11 milijardi KM, nego se zaduživati kod MMF-a i Svjetske banke, posebno komercijalnih, i plaćati velike kamate.

Bakir Izetbegović, lider SDA i član Predsjedništva BiH, smatra da bi sredstva u Centralnoj banci BiH trebalo iskoristiti za privredu, te da se slaže s Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske, koji je već ranije o tome govorio.

Tvrdi da u Centralnoj banci BiH ima 700.000.000 KM koji stoje, te da ih treba iskoristiti da se radi infrastruktura i zapošljavaju ljudi, umjesto da se novac posuđuje i da za ta sredstva plaćamo kamete stranim bankama. Rekao je da je to stara ideja koju bi i on podržao, a za koju se zalagao i Milorad Dodik, predsjednik RS.

Nezvanično saznajemo da je Izetbegović već razgovarao sa Senadom Softićem, guvernerom Centralne banke BiH.

Mirsad Isaković (SBB), član Komisije za finansije i budžet u Predstavničkom domu BiH i finansijski stručnjak, kaže da bi korištenje rezerve za infrastrukturu i projekte koji će omogućiti dodatno zaposlenje bio odličan potez. Podsjeća da je on već neko vrijeme zagovornik da se iskoristi i štednja građana, koja je blizu 11 milijardi KM, kako bi se pokretale investicije, te da bi to bilo bolje od traženja sredstava od MMF-a i Svjetske banke po vrlo nepovoljnim kamatnim stopama.

"Naravno, sve to podrazumijeva da se sredstva koriste za investicije i ulaganja, odnosno obrtanje kapitala, a ne za spasavanje lošeg poslovanja. Što više obrtanja kapitala i sredstava bi bilo bolje. Nažalost, BiH ima veoma nisku stopu obrtanja kapitala od 1,1, a neke zemlje imaju trostruko veću aktivnost po ovom pitanju", rekao je Isaković.

Damir Bećirović (DF), član Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma BiH, smatra da to ne bi bilo dobro.

Komentarišući ideju da se i štednja građana iskoristi za investicije, Bećirović tvrdi da bi to bilo kriminalno djelo, jer to je novac građana i njihovo je pravo da odluče šta uraditi s njim.

Dušanka Majkić (SNSD), član Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma BiH, kaže da je to dobra vijest, te da Milorad Dodik i SNSD već odavno govore da bi trebalo koristiti rezerve Centralne banke, te da bi to uticalo na ublažavanje ekonomske krize.

Ističe da nije normalno da sredstva koja se deponuju na račune stranih banaka utiču na poboljšanje likvidnosti u tim zemljama, a ne utiču na stanje u BiH.

"Može se očekivati da će Izetbegović preduzeti konkretne korake kako bi se to riješilo. To je veoma dobra vijesti", kazala je Majkićeva, konstatujući da će biti potrebno mijenjati Zakon o Centralnoj banci BiH.

Borjana Krišto (HDZ BiH), zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, ističe da ne može govoriti o tome, da o tome struka treba da da mišljenje.

"Ako ima bilo kakvog prostora da se poboljšaju ekonomske prilike, to treba pozdraviti", rekla je Krišto.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, smatra da bi novac Centralne banke BiH bilo dobro koristiti ako će on biti usmjeren na realni sektor i poboljšanje ekonomskih prilika.

"Međutim, koliko znam, već jednom je taj novac tražen da se popune rupe u budžetima entiteta, što ne bi bilo dobro", rekao je Pavlović.

Iz Centralne banke BiH kazali su nam da će odgovoriti na naš upit da prokomentarišu zahtjeve da se sredstva od rezervi puste u promet, ali da to neće moći učiniti u toku dana, jer imaju mnogo zahtjeva.

Inače, veoma je indikativno da je Centralna banka BiH već pripremila nove novčanice u različitim apoenima.

Podsjećamo, CB BiH je u julu i novembru prošle godine putem javnih natječaja sklopila ugovore sa dvije različite kompanije koje su dobile zadatak da izrade, odnosno iskuju velike količine konvertibilnih maraka u raznim apoenima.

Prema detaljima tendera, najprije je u julu sklopljen oko šest miliona KM vrijedan ugovor s kompanijom "Oberthur Fiduciare Sas", koja se bavi uslugama "izrade novčanica", a onda u novembru i 2,627 miliona KM vrijedan ugovor s firmom "Royal mint", koja, pak, treba da iskuje kovanice.

U najkraćem, kada sav novac bude iskovan i odštampan, u opticaj će biti stavljeno čak 2,447.750.000 KM novog novca, ali će, kako navode iz Centralne banke, većina starog biti povučena iz opticaja.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.