Vek Topličkog ustanka, Vučić i Dodik položili vence u Prokuplju

Izvor: juGmedia, 26.Feb.2017, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vek Topličkog ustanka, Vučić i Dodik položili vence u Prokuplju

Centralna državna ceremonija povodom obeležavanja stogodišnjice Topličkog ustanka počela je verskim obredom i polaganjm venaca kod spomenika Topličanima palim u ratovima 1912-1918. i žrtvama Narodnog ustanka 1917. godine.

Premijer Aleksandar Vučić, koji predvodi ceremoniju u Prokuplju, i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik položili su lovorove vence uz intoniranje državne himne

Obraćajući se prisutnima, premijer Aleksandar Vučić je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << da taj ustanak zauzima posebno mesto ne samo u srcima i pamćenju već u čitavoj istoriji srpskog naroda i Velikog rata, javlja RTS koji uživo prenosi celu ceremoniju.

Toplički ustanak zauzima posebno mesto, ne samo u srcima i pamćenju, već i u  čitavoj istoriji srpskog naroda i Velikog rata„, rekao je Vučić obraćajući se građanima.

Istakao je da će, iz današnje perspektive, neko da postavi pitanje da li su posledica ustanka bile srpske žrtve, ali istorijske činjenice, kaže, govore da su srpske žrtve bile uzrok ustanka.

Danas, ovde pred vama, dragi junački narode srpske Toplice, želim da se zahvalim na svemu što ste dali, i u Drugom svetskom ratu i u ratu tokom devedesetih, jer nikad niste pitali ni za šta drugo već ste davali svoje živote za Srbiju„, naglasio je Vučić.

Osim premijera Vučića, ceremoniji prisustvuvuju i predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministri u Vladi Srbije, načelnik Topličkog upravnog okruga, predsednik opštine Prokuplje, predstavnici diplomatskog kora, udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i građani. 

Toplički ustanak bio je jedina oružana pobuna u porobljenoj Evropi u Prvom svetskom ratu. Od kraja februara do kraja marta 1917. oslobođena je velika teritorija Topličkog i Jablaničkog okruga. Povod za ustanak bila je prisilna mobilizacija, koju je sprovodila bugarska vlast.

Tokom gušenja ustanka austrougarska i bugarska vojska ubile su 20.000 ljudi i zapalile više od 50.000 kuća.

Spomenik topličkim junacima podignut je u centru Prokuplja 1934. a na otkrivanju su bili kralj Aleksandar Karađorđević, patrijarh Varnava, članovi Vlade i oko 40.000 građana.

RTS

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obeleženo 100 godina od Topličkog ustanka: Aleksandar Vučić položio vence (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 26.Feb.2017

Centralna državna ceremonija povodom obeležavanja stogodišnjice Topličkog ustanka počela je verskim obredom i polaganjm venaca kod spomenika Topličanima palim u ratovima 1912-1918. i žrtvama Narodnog ustanka 1917. godine...Obraćajući se prisutnima, premijer Aleksandar Vučić je rekao da taj...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.