Izvor: Nezavisne Novine, 19.Avg.2016, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uništavana i skrajnuta istina o Jasenovcu (FOTO)

U organizaciji Vlada Srbije i Republike Srpske u Spomen-području "Donja Gradina" u toku je centralna manifestaciju povodom obilježavanja 75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru Jasenovac.

Manifestaciji između ostalih prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijeri Srbije i Srpske Aleksandar Vučić i Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, te mnogobrojni potomci i poštovaoci >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << jasenovačkih žrtava.

Predstavnici Srpske i Srbije prije početka manifestacije obišli su memorijalnu izložbu u Spomen-području Donja Gradina.

Izložba sadrži autentične fotografije iz perioda nastanka i postojanja tog logora, a najviše zvaničnike Republike Srpske i Srbije sa sadržajem izložbe u kratkoj prezentaciji upoznala je direktor Javne ustanove Spomen-područje Donja Gradina Tanja Tuleković.

Vučić se po dolasku u Mahovljane kod Banjaluke, prije nego što će krenuti prema Spomen-području "Donja Gradina" kratko obratio novinarima i istakao da je današnji dan veoma važan jer se obilježava 75 godina od nastanka, kako je rekao, "fabrike smrti" za Srbe, Jevreje i Rome logora Jasenovac, koji je pravljen u ime ustaške "civitas dei", odnosno božje države.

"Ali ono u čemu jeste naša pobeda, to je da ćemo svi biti ujedinjeni danas i da ćemo na mestu gde su oni pravili svoju 'božju državu', ubijajući decu i ljude samo zato što su Srbi, pevati 'Bože pravde' i pokazati da umemo da sačuvamo svoj rod, i da nam se više nikada ne dogodi i ponovi Jasenovac, Jadovno, Jastrebarsko niti Oluja", rekao je Vučić.

On je dodao da mu se čini da ćemo uvijek imati dovoljno znanja i mudrosti da sačuvamo mir i svoj narod.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je dan važan jer su u obilježavanju 75 godina od formiranja Jasenovca ujedinjeni Srbija i Republika Srpska, odnosno čitav narod.

"U Jasenovcu je ubijeno 500.000 Srba i 200.000 pripadnika drugih naroda. Srbi se tu nisu našli slučajno, niti su bili kolateralna šteta, i to govori o tome da je logor napravljen s ciljem da uništava Srbe u poznatom projektu - jednu trećinu ubiti, jednu trećinu raseliti i jednu trećinu pokatoličiti", istakao je Dodik Tanjugu.

Dodik je dodao da je u bivšoj Jugoslaviji na sistemski način uništavana i skrajnuta istina o Jasenovcu.

"Na sadašnjem rukovodstvu Srbije, Republike Srpske i srpskog naroda u cjelini jeste da cijeli svijet sazna kako je proveden genocid nad Srbima. Zato večeras i organizujemo centralnu manifestaciju obilježavanja, koja ima veliki značaj", rekao je Dodik.

"Znamo da je prošlo mnogo godina i da je bivša Jugoslavija potisnula istinu o Jasenovcu. I na ovoj generaciji političara i državnika je da učine sve da se ta istina do kraja spozna i da o genocidu saznaju svi koji to nisu htjeli ili mogli da saznaju prethodnih godina", naveo je Dodik.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.