Tužilaštvo BiH otvorilo istragu protiv Dodika - ne može da otkrije zbog čega

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2021, 19:17

Tužilaštvo BiH otvorilo istragu protiv Dodika - ne može da otkrije zbog čega

Tužilaštvo Bosne i Heregovine saopštilo je danas da je protiv srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika otvorilo istragu, ali nije navedeno za šta je osumnjičen, objavio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

U Tužilaštvu su za RSE rekli kako ne mogu da otkrivaju detalje i razlog zbog kojeg je formiran predmet protiv Dodika.

Prema izveštajima regionalnih medija, protiv srpskog člana Predsedništva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << podneto je nekoliko krivičnih prijava, a poslednja u ponedeljak.

"Tužilaštvo BiH obaveštava javnost da je već po prijemu prve (krivične) prijave formiran predmet i za njega je zadužen tužilac, a ostale prijave takođe su u obradi", navedeno je u saopštenju.

Agencija Hina navodi kako to znači da tužioci proveravaju postoji li zakonska osnova za krivično gonjenje.

Najmanje četiri tužioca državnog tužilaštva zatražila su prošle sedmice pokretanje istrage protiv Dodika zbog protivustavnog delovanja, odnosno ugrožavanja integriteta BiH, ističe Hina.

Tužilac u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine Saša Sarajlić, izjavio je za RSE kako je tokom vikenda bio jedan od tužilaca koji su dali podršku za formiranje predmeta protiv Milorada Dodika.

Sarajlić ističe kako se prijava odnosila zbog Dodikovog "podrivanja ustavnog poretka".

"Radi se o krivičnom delu iz člana 156 Krivičnog zakona BiH u kojem se navodi da ko upotrebom fizičke sile ili pretnjom upotrebe fizičke sile pokuša da promeni ustavni poredak Bosne i Hercegovine ili da svrgne njene najviše institucije, kazniće se kaznom zatvora najmanje pet godina".

Milorad Dodik je 12. oktobra najavio da planira povlačenje saglasnosti na sporazume o Oružanim snagama BiH, proglašenje ništavnim zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, Upravi za indirektno oporezivanje (UIO), Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), te Obaveštajno-bezbednosnoj agenciji (OBA) BiH, nakon čega bi RS trebalo da formira svoju obaveštajnu strukturu.

"Neskriveno radimo na projektu samostalne Republike Srpske u okviru dejtonske Bosne i Hercegovine", podseća RSE na izjavu Dodika 12. oktobra, uoči sednice predsedništva njegove stranke, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Banjaluci.

Dodik je u ponedeljak, 18. oktobra na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, nakon završene sednice Predsedništva BiH, izjavio kako je uveren da će od 20. do 25. oktobra biti sačinjen set zakona u vezi sa vraćanjem nadležnosti Republici Srpskoj o kojima će se izjasniti Narodna skupština RS.

Zahtev je usledio nakon njegovih najava da će najkasnije do kraja meseca inicirati donošenje zakona kojima će Republika Srpska onemogućiti delovanje oružanih snaga BiH, državnog pravosuđa i policijskih agencija na području tog entiteta.

Agencija Hina podseća i da je protiv Dodika podneto nekoliko krivičnih prijava i zbog toga što je ponovljeno negirao genocid u Srebrenici, što je krivično delo koje je krajem jula uveo bivši visoki predstavnik za BiH Valeintin Incko.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.