Sastanak Nikolića i Dodika

Izvor: RTS, 08.Avg.2012, 08:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak Nikolića i Dodika

Tomislav Nikolić i Milorad Dodik održali su prve zvanične razgovore na kojima su razmatrali međusobnu saradnju RS i Srbije, kao i aktiviranje rada Saveta za sprovođenje Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama.

Predsednici Srbije i Republike Srpske Tomislav Nikolić i Milorad Dodik imali su prve zvanične razgovore >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na kojima su u prijateljskom razgovoru razmatrali saradnju RS i Srbije, kao i aktiviranje rada Saveta za sprovođenje Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama, saopštila je Pres-služba predsednika Srbije.

Predsednici Nikolić i Dodik složili su se da postoji stalna potreba za unapređenjem uzajamne saradnje bazirane na Sporazumu o specijalnim i paralelnim vezama Srbije i Republike Srpske, navodi se u saopštenju.

Dodik je tokom dvoipočasovnih razgovora informisao Nikolića o mnoštvu strateških projekata koji se realizuju u RS, posebno u oblasti energetike, infrastrukture, telekomunikacija i razvoja poljoprivrede i turizma.

Predsednik Nikolić rekao je da će ulagati maksimalne napore da se prijateljski odnosi Srbije i RS i dalje unapređuju. On je dodao da su mir i stabilnost u regionu apsolutni prioritet Srbije.

Nikolić i Dodik saglasili su se da je održavanje tesnih i prijateljskih veza u svim sferama života garant stabilnosti, temelj za bolju budućnost i prvorazredni nacionalni zadatak.

Dodik je istakao da će Republika Srpska nastaviti da promoviše poštovanje Rezolucije 1244 o Kosovu i Metohiji.

Nikolić je istakao da sprema nacionalnu strategiju za Kosovo i Metohiju, dodavši da do sada Srbija nije izašla sa konkretnim planom, već je samo odgovarala na zahteve druge strane. Što se tiče Republike Srpske, on je istakao neophodnost privrženosti Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Predsednik Republike Srpske je rekao da između RS i Srbije nema otvorenih pitanja i da je saradnja do sada bila veoma uspešna i dodao da očekuje da će u narednom periodu biti značajnih pomaka "u integraciji u obrazovnom, kulturnom i svakom drugom smislu".

On je istakao da poštuje činjenicu da je Nikolić legitimno izabrani predsednik Srbije, i izrazio očekivanje da će zajedno moći da kreiraju i usaglase neke stavove u vezi sa političkim statusom srpskog naroda na Kosovu i u BiH.

Podsetivši da je politika Beograda i Banjaluke po pitanju Kosova gotovo identična, Dodik je istakao da će RS, koristeći procedure koje su joj na raspolaganju, i nadalje sprečavati priznavanje nezavisnosti Kosova.

"Smatramo da je međunarodna zajednica, koja je podržala nezakonito i vanustavno proglašenje Kosova kao nezavisne države, ponizila i potcenila Srbiju i srpski narod", obasnio je Dodik.

Predsednik Republike Srpske je najavio i da će uskoro doći i do sastanka predsednika parlamenata RS i Srbije kao i susreta na nivou vlada.

Sastanku sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem prisustvovala je i ministarka za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Željka Cvijanović.

Dvojica predsednika razgovarala su o nizu političkih, kulturnih, ekonomskih i obrazovnih pitanja, ali i o političkoj situaciji u BiH.

Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, prema Dodikovom mišljenju, treba više da se afirmiše kada je reč o sprovođenju tog sporazuma.

On je ocenio da je "došlo vreme" da Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH svim potpisnicima Dejtonskog sporazuma podnese izveštaj o svom radu, pošto je, kako je rekao, to predviđeno Aneksom 10 tog sporazuma iz 1995.

Predsednik Republike Srpske je ocenio da je BiH "nesposobna da preživi" i da postoji samo zahvaljujući podršci međunarodne zajednice.

Na pitanje o rešenju krize u BiH Dodik je rekao da se ono samo "nameće".

Dodik je rekao da je šef diplomatije Zlatko Lagumdžija prekršio Ustav BiH podržavajući glasanje za rezoluciju u Siriji u UN, zbog čega treba da podnese ostavku i da će Savez nezavisnih socijaldemokrata u parlamentu BiH pokrenuti pitanje razrešenja Lagumdžije.
Pogledaj vesti o: Maja Nikolić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas prvi zvanični susret Nikolića i Dodika

Izvor: Blic, 08.Avg.2012

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastaće se danas sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Milorad Dodik..Sastanak u zgradi Predsedništva biće i prvi zvanični razgovor dva predsednika od izbora Nikolića 20. maja ove godine...Dodik je uoči razgovora s Nikolićem izjavio da...

Nastavak na Blic...

U Beogradu sastanak Dodik-Nikolić

Izvor: OkRadio.rs, 08.Avg.2012

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastaće se danas sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastaće se danas sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.   Sastanak u zgradi Predsedništva biće i prvi zvanični razgovor dva predsednika od izbora...

Nastavak na OkRadio.rs...

Danas prvi zvanični susret Nikolića i Dodika

Izvor: Kurir, 08.Avg.2012

Nema ni jednog razloga da se ne nastoji da odnosi ne budu dobri i još bolji, predsednik RS..BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastaće se danas sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom...Sastanak u zgradi Predsedništva biće i prvi zvanični razgovor dva predsednika od izbora...

Nastavak na Kurir...

Beograd: Nikolić se sastao s Dodikom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Avg.2012

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se danas sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Dodik je uoči razgovora s Nikolićem izjavio da vjeruje da će imati dobar sastanak o međusobnoj suradnji i otvorenim pitanjima, kao i o aktiviranju rada Savjeta za implementaciju sporazuma o...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Bliske veze Srbije i RS najvažniji zadatak

Izvor: RTS, 08.Avg.2012

Tomislav Nikolić i Milorad Dodik održali su prve zvanične razgovore na kojima su razmatrali međusobnu saradnju RS i Srbije, kao i aktiviranje rada Saveta za sprovođenje Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama...Predsednici Srbije i Republike Srpske Tomislav Nikolić i Milorad Dodik imali su...

Nastavak na RTS...

Sastanak Nikolića i Dodika: Nema otvorenih pitanja

Izvor: Vesti-online.com, 09.Avg.2012, 05:16

Tomislav Nikolić i Milorad Dodik održali su prve zvanične razgovore od izbora novog predsednika Srbije. Dodik je posle sastanka izjavio da između Republike Srpske i Srbije nema otvorenih pitanja...Predsednici Srbije i Republike Srpske Tomislav Nikolić i Milorad Dodik imali su prve zvanične razgovore...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.