Sada odjednom oni hoće, a mi kao nećemo

Izvor: B92, 25.Okt.2021, 14:13

"Sada odjednom oni hoće, a mi kao nećemo"

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska jedina samoodrživa na prostoru BiH.

Kako ističe, zbog toga se raznim odlukama visokih predstavnika i Ustavnog suda BiH nastoji da se promeni njena ustavna pozicija.

"Mislim da je tu problem RS, jer je samo ona tu samoodrživa i jedina koja može sama da funkcioniše. To nije ni BiH ni Federacija BiH… Zato se pokušava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << putem raznih odluka, visokih predstavnika i Ustavnog suda antiustavno, antidejtonski i kriminalno menjati pozicija RS", rekao je Dodik posle sastanka sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

Prema njegovim rečima, zbog takvih pokušaja tu je Narodna skupština RS, koja danas obeležava 30 godina postojanja, koja u narednom periodu treba da ovom entitetu BiH vrati sve nadležnosti koje su u proteklim decenijama prenete na nivo BiH. Upitan da li će poslanici Saveza nezavisnih socijademokrata (SNSD), čiji je lider, prisustvovati sednici parlamenta BiH na kojoj će se raspravljati o smeni ministra odbrane Sifeta Podžića, Dodik je odgovorio da hoće, jer je "neophodno da se smeni neodgovorni ministar odbrane BiH".

"Zato ćemo otići tamo, uvereni da to neće dozvoliti muslimani", kazao je Dodik.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) zatražio je smenu Podžića (DF), jer je doneo odluku o odgađanu zajedničke vojne vežbe Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije, zbog, kako je naveo, pogoršane epidemiološke situacije u vezi sa koronavirusom. Vežba je trebalo da se održi na Manjači kod Banjaluke od 9. do 16. oktobra.

Srpski član Predsedništva BiH je istakao da je spreman za razgovore o postojećoj krizi sa bošnjačkom stranom, ali i međunarodnim predstavnicima, osim sa Visokim predstavnijom Kristijanom Šimitom, koji za njega nije Visoki predstavnik sve dok njegovo imenovanje ne potvrdi Savet bezbednosti UN.

Naveo je da su predstavnici RS jedini tražili razgovore pre mnogo meseci i putem Narodne skupštine RS, ali da je "(lider SDA) Bakir Izetbegović to odbio i rekao da nema potrebe".

"Sada odjednom oni hoće, a mi kao nećemo. Razgovaraćemo, nije problem. Jedino nećemo razgovarati sa Šmitom, jer on nije Visoki predstavnik", rekao je Dodik

Dačić je izjavio danas u Banjaluci da Republika Srpska ima apsolutnu podršku Srbije na osnovu Dejtonskog sporazuma.

"Smatramo da svaka kapitalna odluka, koja se tiče odnosa pozicije naroda i entiteta i neke centralne vlasti na nivou BiH, ako se menja, mora da se zasniva na saglasnosti sva tri naroda i oba entiteta", kazao je Dačić posle sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Mioradom Dodikom.

On je u ime Narodne skupštine Srbije čestitao 30 godina od konstituisanja Narodne skupštine Republike Srpske, navodeći da su poslednjih 30 godina za RS, Srbiju i srpski narod u celini bila istorijski dramatična i teška vremena, u kojima je RS uspela da se sačuva.

"Sačuvala je, ne samo svoje institucije, već i veru ljudi, a to je da možete biti sami na svome", kazao je Dačić.

Dodao je da se Srbija zalaže za očuvanje mira, ali da je isto tako i za očuvanje ustavnih pozicija i ovlašćenja RS.

"Samim tim, Srbija će garantovati sve ono što ne proizilazi samo iz Dejtonskog sporazuma, već i iz Sporazuma o specijalnim vezama, koje su pravni osnov za 'živu vezu' između Banjaluke i Beograda, u smislu ekonomske saradnje, obrazovanja, zdravstva, za koje smatramo da ne postoje nikakve granice, bez obzira kakve su granice međunarodno priznatih država", kazao je Dačić.

Predsednik Narodne skupštine Srbije još je kazao da ga je Dodik informisao o "pokušajima da se izigra Dejtonski sporazum, time što će se uzimati sve više ovlašćenja RS kako na kraju entiteti na bi imali nikakakv značaj".

Dačić je najavio da bi sledećeg meseca u Narodnoj skupštini Srbije trebalo da se obrate Dodik i ostali politički predstavnici iz Republike Srpske i iznesu svoje stavove u vezi sa aktuelnom situacijom u BiH i Republici Srpskoj.

Dačić, zajedno sa predsednikom predsednikom Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvanom Pastorom, danas u Banjaluci prisustvuje svečanoj manifestaciji obeležavanja 30 godina od konstituisanja Narodne skupštine RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.