ŠEST LIDERA DOGOVARA SAVET MINISTARA BIH

Izvor: Kurir, 17.Nov.2011, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠEST LIDERA DOGOVARA SAVET MINISTARA BIH

SARAJEVO - Sastanak lidera šest stranaka koje čine kolegijume oba doma Parlamentarne skupštine BiH počeo je danas u zgradi institucija BiH u Sarajevu.

SARAJEVO - Sastanak lidera šest stranaka koje čine kolegijume oba doma Parlamentarne skupštine BiH počeo je danas  u zgradi institucija BiH u Sarajevu.

  

Domaćin sastanka je predsednik HDZ 1990. Božo LJubić, a sastanku prisustvuju predsednici SNSD >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Milorad Dodik, SDS Mladen Bosić, HDZ BiH Dragan Čović, SDA Sulejman Tihić i SDP Zlatko Lagumdžija.

Na početku sastanku prisustvovaće i direktor Evropske komisije za proširenje Stefano Sanino i specijalni pedstavnik i šef delegacije EU u BiH Peter Sorensen. Neposredno pre sastanka Dodik se susreo sa Saninom.

Predsednik HDZ 1990 Božo LJubić, koji je domaćin sastanka, izjavio je da javnost u BiH, ali i zvanični Brisel, očekuju da stranački lideri danas postignu dogovor o uspostavljanju Saveta ministara BiH, usvajanju zakona iz evropskog paketa i rešavanje pitanja nepokretne vojne imenovine koja je uslov za Akcioni plan za članstvo u NATO, prenosi RTRS.

Sastanak se održava u kabinetu zamenika predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Bože LJubića, koji je i lider HDZ 1990. Sastanak će biti zatvoren za javnost.

Predsednik SNSD Milorad Dodik rekao je da je spreman da se završi priča oko "famoznog Saveta ministara BiH" i da je na današnji sastanak u Sarajevu došao da vidi koje su nove ideje.

"Mislim da to predugo traje i svima je jasno da je Republika Srpska pre godinu dana bila spremna da se to uradi. RS ostaje na principima koji su predviđeni ustavom, a to znači da se poštuje određeni paritet i konsenzus, balans i rotacija. Treba biti jasno da se na tom planu radi o konceptualnim razlikama, a ne o priči kome koliko ministarskih mesta pripada ili ne pripada, to je manje važno", rekao je Dodik pre početka sastanka šest političkih lidera.

Lider SNSD je naglasio da je veoma važno da li će se pri izboru Saveta ministara BiH poštivati dejtonski balans ili će se uvesti neka nova praksa koja, očigledno, nije dobila podršku sve do sada. "Nadam se da će posle svih ovih spoznaja o mogućem i nemogućem sve biti realnije", naglasio je on.

Dodik je rekao da ne zna koji je predlog domaćina današnjeg sastanka u Sarajevu, predsednika HDZ-a 1990 Bože LJubića, ali da ne veruje da je "senzacionalan".

Predsednik SDA Sulejman Tihić rekao je da nije ni optimista ni pesimista kada je u pitanju današnji sastanak.

On je rekao da ne zna koji je LJubićev predlog, ali da će sa svoje strane učiniti sve da dogovor bude postignut, jer je interes građana BiH da imaju Savet ministara.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.