Republika Srpska - garancija slobode za srpski narod

Izvor: Cafe.ba, 09.Jan.2015, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Republika Srpska - garancija slobode za srpski narod

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas da je Republika Srpska garancija slobode za srpski narod.

"Evo nas u danu koji slavimo kao krunu svoje slobode. Šta bi nam bio Dan Republike ako ne dan u kome obilježavamo žrtvu koju smo podnijeli i podnosimo za slobodu", rekao je Dodik na svečanoj akademiji u Banjaluci povodom Dana i krsne slave Republike Srpske - Svetog arhiđakona Stefana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << />
On je zahvalio svima koji su učestvovali u stvaranju Republike Srpske, majkama čiji su sinovi za Srpsku dali svoje živote, onima koji su bili ranjeni, zarobljeni i mučeni.

"Republika Srpska je iznad svih nas i naših života, jer nam predstavlja slobodu. Ako umanjimo Republiku Srpsku umanjićemo našu slobodu, a ako je izgubimo - izgubićemo i slobodu", istakao je Dodik.

On je zahvalio i svima koji su od 1992. godine branili i odbranili Republiku Srpsku.

Prema njegovim riječima, bilo bi nekorektno i nepravedno reći da je Srpska samo proizvod političkih okolnosti koje su uslijedile nakon kraja hladnog rata i raspada Jugoslavije.

"Republika Srpska je nastala iz kolektivnog sjećanja srpskog naroda koji je u nedostatku države u Drugom svjetskom ratu ubijan i istrebljivan. I 1992. godine srpski narod nije želio ništa više od slobode i prava da živi dostojanstveno, ali ne na štetu i protiv drugih", naveo je Dodik.

On je naglasio da je Republika Srpska otadžbina svih koji poštuju njene zakone, bez obzira na vjeroispovijest i naciju.

"Republika Srpska je i danas, kao i prije 23 godine, pred sličnim izazovima. Godinama su krnjili ovlaštenja naše Republike, a govorili da nam čine dobro. Nekada su to radili stranci, a nekada domaći političari zavedeni lijepim pričama o dalekim perspektivama", podsjetio je Dodik.

On je napomenuo da je srpski narod uvijek bio slobodarski i da je u ratovima bio na strani pobjednika.

"Zato je nepravedno dovoditi u pitanje naše opredjeljenje da živimo po standarima savremenog svijeta. Autonomija i ovlaštenja koje smo izborili, a koji nekima u BiH nisu po volji, sigurno nisu protiv evropske prakse i standarda kojima težimo", rekao je Dodik.

On je naveo da svaka stvorena autonomija teži što većem stepenu samostalnosti.

"Uporno govorimo da je naš cilj samostalnost, da želimo da upravljamo našim resursima. Naravno, svjesni smo da naš život mora da se odvija sa drugima, ali želimo da budemo svoji na svome i posvećeni miru", naveo je Dodik.

On je poručio i da bilo kakva politička kolaboracija i kapitulacija ne mogu proći. "Republika Srpska je preskupa da bi bila razvlačena osrednjim idejama unitarizacije bilo kog prostora, jer odustati od Srpske značilo bi odustati od slobode", kategoričan je Dodik.

On je podsjetio da je Srpska u protekle 23 godine institucionalno jačala, čime je snažila temelje na kojima počiva.

"Republika Srpska je danas u svakom pogledu samoodrživa. Sve njene institucije funkcionišu i u Srpskoj se brzo donose i provode odluke, iako moramo reformskim zakonima poboljšati funkcionalnost sistema", precizirao je Dodik.

Predsjednik Srpske ističe da Republika mora u narednim godinama bezuslovno da zaštiti sebe i da će s tim ciljem donijeti propise kojima će se ojačati njena autonomija na putu ka samostalnosti.

"Bez Srpske BiH ne može da formuliše nijedan od stavova, kao i budu provedene bilo kakve politike. BiH je državna zajednica, a ne država kako neko želi da je vidi, i samo sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda ona ima smisla", rekao je Dodik.

On je napomenuo da predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH moraju da imaju na umu da ih je narod izabrao i da samo njemu moraju da odgovaraju.

"Samo je važno za svakog političara da može da pogleda narodu u oči, a ne raznim birokratama. Nema tog pritiska i sile koji bi mogli da budu iznad interesa vlastitog naroda, jer je interes Srpske imperativ za sve njene predstavnike i svim institucijama i organima", dodao je Dodik, napomenuvši da su neodgovorne i opasne izjave "uspavanih" političkih elita po kojima nema opasnosti za opstanak Srpske.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska sada je bolje mjesto za život nego prije 23 godine. "Brojni su objekti koje smo u posljednjih osam godina izgradili. Izgradili smo puteve, bolnice, domove zdravlja, škole, ali želimo više zbog snage i uvjerenja koje imamo", kaže Dodik.

On je ocijenio da je obrazovanje ključno pitanje za budućnost Republike Srpske, kao i kvalitetna zdravstvena zaštita.

Dodik je naveo da Republika Srpska želi nastaviti bliske veze sa Rusijom, Izraelom i da unapređuje odnos sa zemljama EU, ali da za Srpsku ništa manje nije važna ni saradnja sa SAD.

"Samo mi koji živimo u Srpskoj možemo da je odbranimo, radeći svoje poslove na najbolji mogući način i u interesu društvene zajednice. Imamo kvalitetne resurse koje moramo iskoristiti na dobrobit svih naših građana, jer su države imali samo oni narodi koji su bili spremni da se za nju žrtvuju, i neka nam živi Republika Srpska", poručio je Dodik.

Svečanoj akademiji prisustvovali su predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Željka Cvijanović, poslanici u Narodnoj skupštini i ministri u Vladi Srpske, te NJegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Akademiji su prisustvovali i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH Dragan Čović, ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, međunarodnih institucija, diplomatskog kora u BiH, te zvanice iz javnog, političkog i društvenog života Republike Srpske i BiH.

Svečanoj akademiji su prisustvovali i izaslanik predsjednika Srbije, ministri u Vladi Srbije, predstavnici Srba sa Kosova i Metohije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Crne Gore.

Nakon akademije zakazan je svečani prijem u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

U Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci jutros je, povodom Dana i krsne slave Srpske - Svetog arhiđakona Stefana, služena Sveta arhijerejska liturgija, koju je predvodio NJegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Republika Srpska danas slavi 23. rođendan.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.