Republika Srpska će ostati vojno neutralna

Izvor: B92, 13.Jan.2020, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Republika Srpska će ostati vojno neutralna"

Milorad Dodik izjavio je da će Republika Srpska ostati vojno neutralna, bez obzira na to što su bošnjačka i hrvatska strana za ulazak BiH u NATO.

Srpski član Predsedništva BiH je na božićnom prijemu u kasarani "Kozara" u Banjaluci rekao da Republika Srpska "ne sme da zaboravi NATO bombardovanje i bacanje osiromašenog uranijuma".

BiH je 23. decembra prošle godine u sedište NATO uputila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Program reformi, a prema dokumentu koji je objavljen u medijima radi se o preimenovanom Godišnjem nacionalnom programu (ANP), koji znači aktivaciju Akcionog plana za NATO (MAP).

Taj dokument usvojilo je tročlano Pedsedništvo BiH 19. novembra prošle godine. Dodao je da se u BiH mora graditi mir, koji je, kako je naveo, osnov prosperiteta svima koji žive u toj zemlji.

Srpski član Predsedništva BiH dalje je rekao da su svi srpski predstavnici u BiH obavezni da poštuju stavove Narodne skupštine RS, ističući da će RS nastaviti da slavi 9. januar kao Dan Republike. Prema njegovim rečima, RS je formirana 1992. godine s namerom da bude nezavisna država, ali da je Dejtonskim sporazumom pristala da to redukuje. Dodik smatra da je Dejtonskim sporazumom predviđeno da entiteti sadrže državnost.

On je uputio oštre kritike visokom predstavniku BiH Valentinu Incku, koji je saopštio da entiteti nisu države niti je BiH sastavljena od dva entiteta, već da se "sastoji od entiteta – RS i Federacija BiH". Dodik je ocenio da Incko "kritikuje RS da bi se dodvorio muslimanima".

On je pozdravio i pomoć koju Srbija pruža RS, dodavši da su to činili svi predsednici Srbije u skladu sa svojim mogućnostima.

Zamenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić izjavio je da će od svih srpskih predstavnika tražiti da zaštite interese Srba koji rade u Ministarstvu odbrane, ali ne na štetu druga dva naroda.

Božićni prijem u kasarni Kozara organizovala je Komanda Šeste pešadijske brigade sa komandama i jedinicama Oružanih snaga BiH iz RS.

Prethodno je episkop bihaćko-petrovački Sergije u vojnoj kapeli Svetih mučenika jasenovačkih služio liturgiju.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.