Referendum nije avantura ni podrška politici

Izvor: Akter, 02.Okt.2015, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referendum nije avantura ni podrška politici

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da referendum o državnom sudu i tužilaštvu nije avantura ni podrška politici, već pravu

"Imamo mogućnost da prihvatimo ono što je nametnuto ili da se izborimo za pravo i pravdu", poručio je Dodik na savetovanju Oktobarski pravnički dani u Banjaluci.

Dodik je rekao da su visoki predstavnici godinama nametali zakone i kršili Dejtonski >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << sporazum i pozvao sve pravnike u Republici Srpskoj da budu jedinstveni, jer se samo tako može odbraniti od onoga što se nameće.

Predsednik RS tvrdi da visoki predstavnik Valentin Incko kontinuirano "iznosi neistine".

"Incko nema pravo da tumači Ustav BiH, a da je hteo da ga pročita video bi da prioritet u Ustavu imaju konvencije o ljudskim pravima i slobodima, među kojima je i pravo na referendum", rekao je Dodik.

Ta konvencija, kazao je on,"ima prioritet po Ustavu BiH nad onim što se zovu zakoni".

Dodik je još rekao da Incko svojim delovanjem brani poteze svojih prethodnika, koji su takođe nametali zakone, da bi "putem nasilja očuvao njihovo bespravno delovanje".

Predsednik RS je izrazio neslaganje s izveštajem visokog predstavnika UN, optuživši ga da ne poštuje ni rezoluciju Saveta bezbednosti UN niti dostavlja izveštaj RS, zbog čega će tražiti da se o tom izvještaju raspravlja u parlamentu RS.

Savetovanje Oktobarski pravnički dani održavaju se od 2004. godine, u prvoj sedmici oktobra, a ove godine prisustvuje više od 800 učesnika pravne struke iz RS, Federacije BiH, Brčko Distrikta BiH, Srbije i drugih zemalja.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.