Čubrilović: Redefendum ne krši Dejtonski sporazum

Izvor: Cafe.ba, 02.Okt.2015, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čubrilović: Redefendum ne krši Dejtonski sporazum

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da održavanje referenduma ni u kom slučaju nije kršenje međunarodnih ugovora, kao što je Dejtonski mirovni sporazum već predstavlja jedan od najznačajnijih oblika demokratskog izjašnjavanja građana u skladu sa međunarodnim pravom.

"Održavanje referenduma je civilizacijska tekovina, legalno i legitimno demokratsko pravo Republike Srpske i njenih građana da neposredno izraze stav o svakom >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << pitanju koje je od njihovog interesa", rekao je Čubrilović u obraćanju na Međunarodnom savjetovanju pravnika "Oktobarski pravnički dani" u Banjaluci.

Čubrilović je istakao da Republika Srpska ima zagarantovani status državotvorne jedinice sa brojnim nadležnostima, kao i prirodnim, privrednim i ljudskim resursima.

"Republika Srpska ima puni unutrašnji i ograničeni spoljni suverenitet i mora ostati čvrsto na temeljima dejtonskih rješenja sa svim svojim državotvornim elementima i nadležnostima u okviru BiH, kao specifične i složene države, uz mogućnost da putem referenduma odlučuje o svim važnim pitanjima za Srpsku i njene građane", rekao je Čubrilović.

On je istakao da će parlament Srpske učiniti sve da budu doneseni reformski zakoni, koji imaju za cilj unapređenje ekonomskog i socijalnog stanja, te ukupnih odnosa u Republici.

"Poboljšanje ukupne situacije u Srpskoj podrazumijeva naše jedinstvo prema dejtonskim rješenjima, u izrađivanju i funkcionisanju ustavnog i pravnog sistema BiH i učešću Republike Srpske u evropskim integracijama, jer entiteti imaju značajne ustavom utvrđene nadležnosti", rekao je Čubrilović.

On je poručio da Republiku Srpsku treba što bolje urediti, ravnomjerno je razvijati, te sprovoditi reforme izvršne vlasti, organa javne uprave, lokalne samouprave i javnih preduzeća.

Čubrilović je dodao da svi treba da rade na povećanju zapošljavanja, ekonomskom rastu, vladavini prava i stepena bezbjednosti, te manjenju kriminala i korupcije.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Čubrilović: Referendumom se ne krši Dejtonski sporazum

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Okt.2015

BANJA LUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović tvrdi da je pravo na održavanje referenduma legitimno pravo Republike Srpske i istakao da se time ni u kom slučaju ne krši Dejtonski mirovni sporazum...- Održavanje referenduma je civilizacijska tekovina, legalno i...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.