BiH

Čubrilović: Referendumom se ne krši Dejtonski sporazum

Čubrilović: Referendumom se ne krši Dejtonski sporazum
Čubrilović: Referendumom se ne krši Dejtonski sporazum

BANJA LUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović tvrdi da je pravo na održavanje referenduma legitimno pravo Republike Srpske i istakao da se time ni u kom slučaju ne krši Dejtonski mirovni sporazum.

- Održavanje referenduma je civilizacijska tekovina, legalno i legitimno demokratsko pravo RS-a i njenih građana da neposredno izraze stav i mišljenje o svakom pitanju koje je od njihovog interesa. Pravo na održavanje referenduma ni u kom slučaju ne krši međunarodne ugovore, kakav je i Dejtonski sporazum, već predstavlja jedan od najznačajnijih oblika demokratskog izjašnjavanja građana, u skladu s međunarodnim pravom. Slobodna i demokratski iskazana politička volja građana mora se poštovati - naveo je Čubrilović u obraćanju na "Oktobarskim pravničkim danima" na banjalučkom Pravnom fakultetu.

Smatra da je od posebne važnosti provođenje reformi u RS, a posebno u sistemima koji pružaju usluge građanima, počevši od reforme izvršne vlasti, organa javne uprave, lokalne samouprave, javnih preduzeća i u svim drugim djelatnostima.

- Neophodno je da svi djelujemo na povećanju zapošljavanja, ekonomskom rastu, poboljšanju standarda, vladavini prava, smanjenju kriminala i korupcije, povećanju stepena bezbjednosti ljudi i imovine, očuvanju dostojanstva, prava i sloboda svakog građanina - kazao je Čubrilović.

Narodna skupština dat će, naveo je, svoj puni doprinos evropskim integracijama, aktivno raditi na uspostavljanju zakonodavnog i drugog okvira radi bržeg ispunjavanja evropskih standarda.

-Pri tome, samo u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine i ustavima entiteta, moguće je ostvarivati mehanizme koordinacije za sva evropska pitanja, po uzoru na najbolje prakse složenih država članica Evropske unije - naveo je predsjednik NSRS.

I pored mnogobrojnih, prije svega, ustavnih i političkih problema koji postoje unutar Bosne i Hercegovini, potrebno je, istakao je, uspostaviti bolju i kvalitetniju međuentitetsku saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije