RS sve jača, jedina održiva u BiH

Izvor: B92, 09.Jan.2013, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"RS sve jača, jedina održiva u BiH"

Banjaluka -- Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je na svečanoj akademiji povodom Dana i krsne slave Republike Srpske da je ona stabilna i jača nego ranije.

Dodik je pozvao na jedinstvo oko ključnih nacionalnih interesa i istakao da je samo Republika Srpska samoodrživa u Bosni i Hercegovini.

"Ne moramo se slagati u svim detaljima i metodama, jer to je normalno u parlamentarnim demokratijama, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u kojima se vlast dobija i gubi na izborima, a ne na ulici", rekao je predsednik RS.

Dodik je rekao da Srpskoj nikada nije bilo lako, ali da je narod smogao snage da prevazidje sve teškoće, svestan potrebe njenog stvaranja i očuvanja. Pozvao je i na "visok stepen jedinstva svih relevantnih političkih i društvenh faktora u pogledu ključnih društvenih, republičkih i nacionalnih interesa".

“Želimo da Republika Srpska bude večna na dobrobit srpskog naroda i svih gradjana koji u njoj žive. Želimo da Srpsku sačuvamo za naše potomke, koji nikada ne smeju zaboraviti žrtve podnesene u njenom stvaranju, i da ih se sećaju sa zahvalnošću i dužnim poštovanjem", kazao je Dodik.

On je ukazao da su za stvaranje Srpske mnogi dali živote, a njihove porodice ostale su trajno ožalošćene.

“Republika im to nije zaboravila i nikada neće zaboraviti", kazao je predsednik RS.

Dodik je podsetio da je, pokrenuvši politički pokret za odbranu srpskog naroda, stvarajući Srpsku u procesima raspada bivše Jugoslavije, tadašnje političko i vojno rukovodstvo Srpske imalo čvrsto uverenje da je stvaranje Republike Srpske garant opstanka Srba na ovim prostorima.

Prema njegovim rečima, Dejtonskim mirovnim sporazumom okončan je gradjanski rat u BiH, ali i potvrdjen kontinuitet i medjunarodno-pravni subjektivitet Republike Srpske, koja je potpisnica svih aneksa ovog sporazuma.

"Vraćanje izvornom Dejtonskom sporazumu naš je politički pravac. To znači da je za svaku odluku na nivou BiH potreban prethodni sporazum strana, kao što je i predvidjeno važećim Ustavom, a strane su Republika Srpska i Federacija BiH", rekao je Dodik.

Ističući da je jedina samoodrživa zajednica u BiH, on je napomenuo da Srpska neće pristati da trajno sprovodi odluke koje su nametnuli visoki predstavnici, donesene na neustavan i nezakonit način, protivno njenim interesima.

Dodik je kazao da Srpska poštuje teritorijalni integritet i medjunarodni suverenitet BiH uspostavljen slovom , a ne duhom Dejtonskog sporazuma.

"Ali, isto tako zahtevamo da se poštuju i naša prava, kao konstitutivnog naroda i Republike, koja je svoj suverenitet unela u BiH", rekao je Dodik.

Predsednik Srpske istakao je da je Republika danas nezaobilazan faktor u odlučivanju u BiH, da ima aktivan odgovor na sva aktuelna pitanja, te da se njen stav poštuje na regionalnom i širem planu.

"Uspostavili smo partnerske odnose sa svim državama u regionu, održavamo kontakte, dijalog i saradnju u kapacitetu koji nam je dat Ustavom i Dejtonskim sporazumom sa svim ključnim svetskim faktorima od EU, SAD, Rusije do Kine, Izraela i islamskih zemalja", navodi Dodik.

On je napomenuo da saradnja sa bratskom Srbijom, u okviru Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama, i dalje ostaje prioritet, a da će se toj saradnji u narednom periodu dati novi podsticaji.

Dodik kaže da evropske integracije ostaju jedan od strateških pravaca, ali ne po svaku cenu, i da se ne mogu koristiti za modeliranje i promenu političkog sistema u BiH.

Dodik je ranije danas posthumno odlikovao Srđana Aleksića, hrabrog Trebinjca koji je 1993. godine smrtno stradao spašavajući život sugrađaninu Alenu Glavoviću.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dodik: RS je jedina samoodrživa zajednica u BiH

Izvor: Press, 09.Jan.2013

"Želimo da Republika Srpska bude večna na dobrobit srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive. Želimo da RS sačuvamo za naše potomke, koji nikada ne smeju zaboraviti žrtve podnete u njenom stvaranju i da ih se sećaju sa zahvalnošću i dužnim poštovanjem", rekao je Dodik na današnjoj...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.