Opozicija traži Dodikovu ostavku i prevremene izbo

Izvor: Akter, 26.Okt.2015, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija traži Dodikovu ostavku i prevremene izbo

Opozicioni Savez za promene pozvao je danas predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da podnese ostavku i raspiše prevremene predsedničke i parlamentarne izbore

"Ovo je preloman trenutak za budućnost RS. Postoji rešenje ove krize i ono je u rukama Milorada Dodika. Pozivamo Dodika da podnese ostavku i da raspiše prevremene izbore", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << je lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić posle sastanka predsednika stranaka okupljenih u Savezu za promene.

Bosić je najavio da će Savez za promene tražiti i promene izbornog zakona koje bi trebalo da onemoguće političku korupciju, dodavši da će uskoro biti definisan dokument oko kojeg treba da se okupi opozicija u RS.

Dodao je i da će uskoro biti formirano novo telo Saveza za promene, kao i zajednički nastup opozicione koalicije na sledećim lokalnim izborima.

"Ako nastavimo ovim putem, to je siguran put bez povratka", istakao je Bosić.

Lideri Saveza za promene održali su danas u Banjaluci sastanak na kojem su dogovorili dalje načine borbe protiv aktuelne vlasti, predvođene SNSD-om.

Sastanku su prisustvovali lideri SDS-a Mladen Bosić, PDP-a Mladen Ivanić, NDP-a Dragan Čavić, SRS RS Milanko Mihajlica i Stranke napredne Srpske Adam Šukalo.

Lider PDP-a i srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da se RS nalazi u ozbiljnoj političkoj krizi, navodeći da se Savez za promene ne boji prevremenih izbora, ali da se oni moraju raspisati i za predsednika RS i za entitetski parlament.

"Da nije bilo političke korupcije, ova vlast danas ne bi imala većinu", istakao je Ivanić.

On je najavio "seriju aktivnosti po opštinama", odnosno javne tribine na kojima će opozicija građanima RS "objasniti kako stoje stvari".

"Ostavićemo rok Vladi RS i Narodnoj skupštini RS da se vrate u ustavno delovanje. Ako to ne urade, onda ne isključujemo i vanparlamentarnu borbu. Nećemo prihvatiti vaninstitucionalno ponašanje vlasti", upozorio je Ivanić.

Opozicija je dala rok od 60 dana vladajućoj koaliciji da se "vrati u ustavno delovanje".

Vladajuća većina je pre nekoliko dana u parlamentu odlučila da Savet ministara BiH ne može donositi odluke pre nego što ih odobri Narodna skupština RS. Donet je i zaključak da se u Krivični zakon RS ugrade odredbe kojima bi se kažnjavao prenos nadležnosti sa entiteta na državni nivo.

Predsednik SRS RS Milanko Mihajilica dodao je da će poslanici opozicije i ubuduće napuštati salu Narodne skupštine RS svaki put kada u njoj bude govorila entitetska premijerka RS Željka Cvijanović, dodavši da će to činiti i svaki put kada skupštinu bude vodio potpredsednik NS RS Nenad Stevandić.

"Stevandić je na mesto potpredsednika NS RS biran iz redova SDS-a, a poslanici vladajućeg bloka ne žele da ga smene, iako bi po poslovniku to morali da učine", kazao je Mihajlica.

Stevandić je nedavno napustio SDS i sa grupom poslanika formirao Samostalni demokratski srpski klub u skupštini RS.

Navodeći da su entitetska vlada i skupština doneli više neustavnih i nezakonitih odluka, Mihajlica nije isključio mogućnost organizovanja protesta i potpunog napuštanja parlamenta.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.