On bi da glumi Holbruka

Izvor: B92, 01.Okt.2021, 07:44

"On bi da glumi Holbruka"

Beograd -- Mešanje u bosanski lonac, američkog diplomatu Gabrijela Eskobara koštalo je nimalo prijatnog razgovora sa Miloradom Dodikom, ocenjuje portal Sputnjik.

Dodik je naime podsetio Eskobara da SAD ne mogu da vrate sat 20 godina unazad. Istovremeno, "volontiranje" ovog predstavnika Vašingtona na mestu "portparola" EU u Briselskom dijalogu, ćutke je prihvaćeno u Uniji, ocenjuje se dalje u tekstu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Nakon sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom na kojem je izneo svoje viđenje budućnosti BiH, izaslanik američkog predsednika za Zapadni Balkan oglasio se i porukom iz Brisela u kojoj pozdravlja rešenje do kojeg su u pregovorima došli Beograd i Priština.

Analitičar Aleksandar Pavić ocenjuje da preko Gabrijela Eskobara Amerika pokušava da vrati vreme unazad i da se postavi kao šerif koji rešava sva otvorena pitanja. Pritom, smatra, SAD zanemaruju očiglednu činjenicu da se svet u međuvremenu promenio, na šta je Eskobara morao da podseti Milorad Dodik opaskom da je prošlo vreme u kojem će Republika Srpska da trpi intervencionizam međunarodne zajednice, te da BiH danas nije ona država koju je Eskobar ostavio pre 20 godina kada je bio službenik u diplomatskim misijama u BiH.

"Mislim da je Dodik svestan činjenice da je po sredi samo američki plan ali da oni niti imaju nekadašnju snagu niti autoritet. Ne zaboravimo da su za proteklih 20 godina SAD uništile više zemalja u svetu. Avganistan su napustili posle 20 godina u gorem stanju nego u kojem su ga našle. Jedino što su ostavili za sobom je proizvodnja opijumskog maka i heroina. Prosto, oni nemaju ni kapacitet ni snagu da nameću rešenja bilo kome. Dobro je što je toga svestan bar jedan srpski političar i što je to jasno rekao", kaže Pavić, dodajući da time neće prestati pritisak na RS.

Da pritisak postoji potvrdio je i Milorad Dodik izjavom da je Eskobaru rekao da nema potrebe da mu prete sankcijama, jer te pretnje više nemaju nikakav ni smisao, ni značaj. Po Paviću, to jasno upućuje na tok razgovora iza zatvorenih vrata.

"Čim je Dodik rekao da nema potrebe da se preti sankcijama to znači da mu se preti sankcijama. Verovatno da je Eskobar pokušao da glumi novog Holbruka a da mu je Dodik hladno odgovorio da to više ne može", ocenjuje Pavić.

Iako nije ostavljen prostor za dilemu u koliko prijatnoj atmosferi je proticao sastanak Dodika i Eskobara na kojem je pokrenuto više pitanja od uloge Kristrijana Šmita do aktuelne krize izazvane Inckovim zakonom, Dragomir Anđelković ga smatra uspešnim.

"Dobro je što se Eskobar sastao sa Dodikom i što je Amerika želela da čuje njegovo mišljenje i važno je što je Dodik jasno izneo stav Republike Srpske. To je pokazatelj da je Republika Srpska sve jača".

On podseća da smo sa Amerikom u prošlosti imali dosta nesuglasica oko mnogih pitanja ali da to ne znači da Amerika u budućnosti ne bi mogla da ima više razumevanja za naše interese.

"Vašington polako dolazi do toga da neće moći da reši ni jedno pitanje na Balkanu bez korektnog odnosa sa Srbima", smatra Anđelović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.