Obeležen Dan Republike Srpske u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Mar.2019, 00:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Dan Republike Srpske u Beogradu

Pod sloganom "Ponosna i vječna" u Beogradu je večeras svečano obeleženo 27 godina od osnivanja i donošenja prvog ustava Republike Srpske, a poruke za jedinstvo srpskog naroda sa obe strane Drine sa skupa su uputili predsednica RS Željka Cvijanović, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i njegova svetost Patrijarh srpski Irinej.

Dodik je ocenio da je Ustav iz 1992. godine dokaz "da pripadamo krugu zemalja koje imaju snagu da donesu vlastiti demokratski ustav" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i naglasio da Srpska živi na bazi tog ustava koji je "propisao najviše standarde kolektivnih i pojedinačnih prava" već 27 godina, te najavio da RS namerava da svoj ustav modernizuje u narednim godinama.

On je podsetio da srpski narod dobro zna da slobode nema bez države i da je zato napravljena Republika Srpska kao država, dodajući da je ona "danas država bez obzira šta mnogi drugi misle".

Dodik je podsetio da Srpska traje duže nego prva Jugoslavija i da je opstala "u gotovo nemogućim okolnostima osporavanja i naroda koji žive u Bosni i Hercegovini i okrutne međunarodne zajednice i kriminalaca u liku Visokih predstavnika koji su kršili međunarodno pravo".

On je naglasio da je Republika Srpska ostala da prkosi i sa Srbijom je danas "jedinstven nacionalni prostor srpskog naroda".

Cvijanović je rekla da je ponosna na svaki korak koji je Srpska načinila u 27 godina svog postojanja i razvoja, ocenila je da je Dejtonski sporazum dodatno potvrdio legitimitet Srpske i njen kapacitet i dodala da su taj sporazum mnogo puta srknavili međunarodna zajednica, ali i Sarajevo, a sve s namerom da se pokaže da je neefikasan i da ga treba menjati.

Cvijanović je rekla da koliko god da je Srpska godinama pritisnuta raznim problemima isto toliko je bilo i sreće, ponosa i zadovoljstva zbog činjenice da "Srpska ide i grabi napred", da se razvija, da voli i da čuva svoju slobodu i rešava svoje probleme i izazove.

Patrijarh Irinej je poručio da samo jedinstvom Republike Srpske i Republike Srbije možemo kao srpski narod "koga Drina ne deli nego kao most spaja" odoleti iskušenjima svetskih sila, koje su nam, kako je rekao, nekada bile prijatelji, a sada su im i Srbija i Republika Srpska "trn u oku" .

On je ocenio da je reč o dve republike jednog istoimenog naroda i pozvao na zajedništvo i zajedničku borbu iako sile ovog sveta nisu na našoj strani.

Skupu su prisustvovali i drugi visoki zvaničnici Srbije i Srpske, a u izjavi posle svečanosti Tomislav Nikolić, bivši predsednik Srbije, poželeo je Republici Srpskoj i svim njenim građanima, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, da se razvijaju i jačaju, da rastu i da opstanu.

Na svečanosti je predstavljena knjiga "Subverzija dejtonskog sistema", nastala na osnovu specijalnog izveštaja koje je prošle godine usvojila skupština Republike Srpske.

Domaćin svečanosti Mladen Cicović, šef predstavništva Republike Srpske u Beogradu, rekao je da veruje da će čitanje te knjige pomoći razumevanju i značaju poštovanja Dejtonskog sporazuma.

Dodik o KiM: Bez Srba neće biti zaokružena priča

Milorad Dodik poručio je večeras u Beogradu da Kosovo i Metohija ostaje u Srbiji, koja će konačno odlučiti o tom pitanju.

"Bez Srba neće biti zaokružena ta priča", poručio je Dodik, pojasnivši da to znači da će ceo srpski narod na kraju morati da da svoje mišljenje o kosovskom pitanju.

Komentarišući izjavu Ramuša Haradinaja da dijalog sa Beogradom treba nastaviti radi postizanja sveobuhvatnog obavezujućeg pravnog sporazuma u okvirima postojećih granica, što ne podrazumeva "republiku Milorada Dodika na Kosovu", Dodik je rekao da nije znao da je Haradinaj uopšte čuo za njega, ali da bi trebalo da bude upoznat s tim da je Republika Srpska - republika srpskog naroda.

"To je republika srpskog naroda, stvorena 1992. godine za razliku od njegove koja je NATO bombardovanjem morala da se na neki način zaokruži. Na jedan lažni način, bez saglasnosti zemlje u kojoj se nalazi, proglašena je navodna nezavisnost. Oni već imaju dovoljno problema oko toga", rekao je Dodik odgovarajući na pitanja novinara nakon prijema povodom Dana RS i 27 godina od proglašenja Ustava Srpske.

Napominjući da Kosovo nije priznalo pola čovečanstva, Dodik je primetio da je očigledno da "samoproglašeno Kosovo ne može da dobije potpunu međunarodnu verifikaciju" i dodao da Srbija ima i polaže pravo na Kosovo i Metohiju i da on podržava ono što radi predsednik Srbije Aleksandar Vučic po tom pitanju.

"Vučića treba ojačati ovde u Srbiji kao pregovarača u jednom važnom trenutku za srpski narod u celini, da sa snagom volje srpskog naroda može da donosi odluke i učestvuje u rešavanju ovog i te kako teškog pitanja", rekao je Dodik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.