Prijem povodom Dana RS

Izvor: RTS, 28.Feb.2019, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijem povodom Dana RS

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji održalo je u Beogradu svečani prijem povodom Dana Republike Srpske i 27 godina od proglašenja prvog Ustava Srpske, 28. februara 1992.
Predsednica RS Željka Cvijanović rekla je da je današnji prijem posvećen obeležavanju dva najznačajnija datuma u procesu stvaranja RS - 9. januara 1992. kada je Republika rođena i 28. februara iste godine, kada je dobila svoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ustav, a na temelju ustavnosti i svoje pravno, političko i administrativno funkcionisanje.

Danas možemo s pravom reći da smo ponosni na svaki korak koji je RS načinila u 27 godina svog postojanja i razvoja čineći istovremeno ponosnim i sve nas zajedno - i one koji su je stvarali, i one koji su je nakon toga razvijali, one koji su u vreme njenog nastanka već bili rođeni, ali i one koji su se rodili nakon toga ili će tek biti rođeni, rekla je Cvijanovićeva.
Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo što se u Beogradu obeležava dan kada je RS dobila prvi Ustav.
Bio sam jedan od onih koji je pre 27 godina digao ruku i dao svoj glas za donošenje prvog Ustava Srpske, rekao je Dodik.
On je istakao da je srpski narod stradalnički narod koji se kroz vekove borio za slobodu i delio tu slobodu sa drugima.
Dodik je naglasio da je Srpska formirana kao odraz slobode srpskog naroda, kao i da za Srbe nema slobode bez države.
Arogancija međunarodnog faktora, koji je imao najveću operaciju "sprovođenja mira", nije uspela u 20 godina da umanji RS. Nešto su nam uzeli, ali nisu uspeli u svom cilju. RS poštuje međunarodno pravo, poručio je Dodik i dodao da RS svoj put veže za narodno jedinstvo na ovim prostorima.
Predsedavajući Predsedništva je naglasio da je RS zagledana u Srbiju i zahvalio srpskom rukovodstvu za pomoć i podršku.
Patrijarh: Reka Drina nas ne deli, već spaja
Patrijarh srpski Irinej blagoslovio je današnje okupljanje, čestitavši Republici Srpskoj 27 godina postojanja.
On je naveo da RS i Srbija danas podnose mnoga iskušenja od onih kojih su im nekad bili prijatelji i kojima su sada "trn u oku".
Iskušenjima možemo odoleti samo ako Republika Srpska bude jedinstvena, isto kao i Srbija. Reka Drina nas ne deli, već spaja, poručio je patrijarh srpski.
Direktor Predstavništva RS u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da su institucije Republike Srpske čvrsto opredeljene za uspeh BiH koji je moguć isključivo uz punu i vernu primenu dejtonskog Ustava.
On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da i ove godine Srbija i Srpska obeležavaju zajedno ova dva važna istorijska datuma.
Prijemu su prisustvovali predsednica RS Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Radovan Višković, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, potpredsednici Skupština Srbije i RS, ministri u vladama Srbije i Srpske i ostali zvaničnici Srbije i RS. Prijemu je prisustvovao i patrijarh srpski Irinej, prenosi RTRS. 
U umetničkom delu programa učestvovali su Gudački sastav Banjalučke filharmonije i vokalne umetnice Valentina Milekić, Kristina Ivanović i Ana Marković Malbaša.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Obeležen Dan Republike Srpske u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Mar.2019, 00:27

Pod sloganom "Ponosna i vječna" u Beogradu je večeras svečano obeleženo 27 godina od osnivanja i donošenja prvog ustava Republike Srpske, a poruke za jedinstvo srpskog naroda sa obe strane Drine sa skupa su uputili predsednica RS Željka Cvijanović, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.