Izvor: RTS, 11.Sep.2022, 14:57

Lideri Zapadnog Balkana sutra na Brdu kod Kranja

Predsednik Slovenije Borut Pahor ugostiće lidere sa Zapadnog Balkana na 11. sastanku Procesa Brdo-Brioni, koji će se sutra održati na Brdu kod Kranja, a čiji je cilj, kako je nedavno najavio prilikom posete Beogradu, pospešivanje evropske perspektive regiona, kao i mir, stabilnost i razvoj Balkana.
Učešće na sastanku, kako je najavljeno iz Pahorovog kabineta, potvrdili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Hrvatske Zoran Milanović, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << albanski predsednik Bajram Begaj, trojica članova Predsedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, te predsednik Crne Gore Milo Đukanović, predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

"Sastanak lidera Brdo-Brioni biće prilika da se sagleda trenutna situacija u regionu i, pre svega, da se pozovu članice i institucije EU da ubrzaju proces proširenja. U neformalnoj atmosferi, lideri će moći da razmene mišljenja i o drugim aktuelnim temama", najavljeno je iz kabineta predsednika Slovenije.
Inicijativa Proces Brdo-Brioni pokrenuta je 2010. godine kada su tadašnji slovenački i hrvatski premijer Borut Pahor i Jadranka Kosor, nakon potpisivanja sporazuma o arbitraži između dve zemlje, želeli da daju primer liderima Zapadnog Balkana i podstiču ih na rešavanje bilateralnih pitanja i povećanje tempa na evropskom putu.
Od 2013. godine sastanci u okviru Procesa Brdo-Brioni se održavaju svake godine, a skupu lidera regiona pridruživali su se i specijalni gosti među kojima su bili nekadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel, raniji predsednik Austrije Hajnc Fišer, predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, predsednik Poljske Andžej Duda, njegov italijanski kolega Serđo Matarela, aktuelni predsednik SAD, tada u funkciji potpredsednika Džozef Bajden, te i predstavnici evropskih institucija.
Pahor je 3. septembra boravio u Beogradu, gde je sa predsednikom Srbije, razgovarao o Samitu i o "svim značajnim pitanjima za uspeh te konferencije za dva cilja koja su bila u prom planu u prethodnih 11 godina, a to su evropska perspektiva Zapadnog Balkana i drugo mir, stabilnost i razvoj regiona".
Predsednik Slovenije je tada rekao da smatra da postoji mogućnost se svi lideri u regionu slože i da se Srbiji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji još brže otvore vrata i da se završe pristupni pregovori i da postanu članice EU i da se ti pregovori ubrzaju.
Pahor je naveo, kada je reč o Samitu Brdo Brioni i situaciji u regionu, da su uslovi sada lošiji nego prošle godine kada su se sastali i dodao da se još prošle godine oslikavalo lošije raspoloženje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VUČIĆ SUTRA U SLOVENIJI: Predsednik na samitu Procesa Brdo-Brioni

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Sep.2022

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boraviće u Republici Sloveniji u ponedeljak, 12. septembra...Tom prilikom, predsednik Vučić učestvovaće na samitu Procesa Brdo-Brioni, koji će biti održan na Brdu kod Kranja...Predsednik Srbije ugostio je prošle nedelje predsednika Slovenije Boruta...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Vučić na samitu Procesa Brdo-Brioni

Izvor: RTS, 12.Sep.2022, 05:51

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na samitu Procesa Brdo-Brioni koji se održava na Brdu kod Kranja. . Ovo je 11. sastanak Procesa Brdo-Brioni, čiji je cilj, kako je nedavno prilikom posete Beogradu najavio predsednik Slovenije Borut Pahor, pospešivanje...

Nastavak na RTS...

Vučić: "Nije bilo tenzija, razlike su velike; Zahvalan sam Milanoviću" VIDEO/FOTO

Izvor: B92, 12.Sep.2022

Nakon završenog samita Procesa Brdo-Brioni koji se održava na Brdu kod Kranja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti.

Nastavak na B92...

Lideri Zapadnog Balkana nisu usvojili deklaraciju zbog neslaganja unutar BiH

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Sep.2022

Lideri zemalja Zapadnog Balkana usvojili su zaključke na kraju samita Brdo-Brijuni, održanog u slovenskom Brdu kod Kranja 12. septembra, umjesto deklaracije. “Nećemo usvojiti deklaraciju. Zaustavili smo i pripremu nacrta deklaracije zbog određenih pitanja oko kojih smo podijeljeni”, kazao je...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.