Lavrov Dodiku: Rusija zabrinuta zbog pokušaja izmene Dejtona

Izvor: RTS, 02.Mar.2017, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov Dodiku: Rusija zabrinuta zbog pokušaja izmene Dejtona

Moskva je zabrinuta zbog pokušaja da se izmeni Dejtonski sporazum, uz podršku Zapada, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u razgovoru sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.
Sergej Lavrov je naglasio da je stav Rusije zasnovan na sporazumima koji su do sada postignuti, naročito, tokom sastanka Milorada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Dodika sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, preneo je Tas.

Prema njegovim rečima, cilj tih sporazuma je da osiguraju "strogu usklađenost" sa Dejtonskim sporazumom i spreče kršenje prava konstitutivnih naroda.
"Nedavni pokušaji da se preispitaju ovi principi izazivaju zabrinutost. Znamo da neki od naših kolega sa Zapada zatvaraju oči na te pokušaje ili ih otvoreno podržavaju. Mi smo preduzimali aktivne korake kako bi ih zadržali u okviru granica koje odobravaju Ujedinjene nacija", tvrdi Lavrov.
Dodik: Neće biti referenduma o nezavisnosti
Milorad Dodik je prethodno za agenciju Tas rekao da neće biti referenduma o nezavisnosti Republike Srpske, "iako bi mnogi to hteli".
"Mi nismo avanturisti. Ali, ne isključujemo da ćemo organizovati referendum o statusu u slučaju da ne bude za nas zadovoljavajućih rešenja. To je sasvim logično u političkom životu", rekao je Dodik.
Predsednik RS je naveo da bi Srpskoj najviše odgovaralo kada bi se BiH vratila "slovu" Dejtonskog sporazuma.
"To bi bila BiH u kojoj bi mi mogli da budemo, inače u bilo kojoj drugoj BiH teško će nam biti da ostanemo", rekao je Dodik.
Iz ruske Ambasade u BiH potvrđeno je da će Dodik održati predavanje na moskovskom državnom Institutu za međunarodne odnose.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodik: Iako bi mnogi to hteli, neće biti referenduma o nezavisnosti Srpske

Izvor: Blic, 02.Mar.2017

Neće biti referenduma o nezavisnosti Republike Srpske, izjavio je predsednik Srpske Milorad Dodik u Moskvi...Dodik je za agenciju Tas rekao da neće biti referenduma iako bi mnogi to hteli...- Mi nismo avanturisti. Ali, ne isključujemo da ćemo organizovati referendum o statusu u slučaju da ne bude...

Nastavak na Blic...

Dodik: Neće biti referenduma o nezavisnosti RS

Izvor: Večernje novosti, 02.Mar.2017

Neće biti referenduma o nezavisnosti Republike Srpske, izjavio je predsednik tog entiteta Milorad Dodik u Moskvi Neće biti referenduma o nezavisnosti Republike Srpske, izjavio je predsednik tog entiteta Milorad Dodik u Moskvi.Dodik je za agenciju Tas rekao da neće biti referenduma...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.