Josipović o uspehu saradnje regiona

Izvor: B92, 29.Maj.2010, 01:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović o uspehu saradnje regiona

Zagreb -- Svojim najvećim uspehom smatram širenje poverenja i prijateljstva u regionu, izjavio je Ivo Josipović povodom prvih 100 dana na mestu predsednika Hrvatske.

Josipović će u nedelju u BiH obići tri mesta, gde su tokom rata počinjeni zločini nad pripadnicima hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda.

On je kazao da će poseta mestima stradanja u BiH "značiti otvaranje dobrog pozitivnog dijaloga" i potvrdio da će s njim biti i predsednik Vlade Republike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srpske Milorad Dodik.

Na pitanje novinara da li je pozvao Tadića da poseti Ovčaru, Josipović je rekao da će sigurno doći vreme da se i o tome razgovara.

"Sigurno će doći vreme da i o tome razgovaramo. Sve je stvar procesa. Mislim da je vreme u politici vrlo važan faktor. Treba stvoriti atmosferu sa svih strana", rekao je on odgovarajući na primedbu novinara da je taj poziv Tadiću već više puta upućivan, ali da se nije odazvao.

Josipović je rekao da je spreman na moguće kritike svoje druge posete BiH, podsetivši da su mu kritike upućivane i prilikom prve posete i govora u Sarajevu.

Kako je najavljeno iz kancelarije predsednika Hrvatske, Josipović će se sastati s Dodikom, a na sastanku će biti prisutni i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko, predsednik SDA Sulejman Tihić, kao i predstavnici šest hrvatskih političkih stranaka u BiH.

Oni će potom zajedno obići mesta stradanja nevinih civila, pripadnika svih tri naroda u BiH - Sijekovac gde su žrtve bili srpski civili, Briševo u kojem su ubijeni Hrvati i Kozarac u kojem su stradali Bošnjaci. U odavanju počasti žrtvama svih naroda pridružiće im se i visoki predstavnici Katoličke i Pravoslavne crkve i Islamske zajednice u BiH.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.