Incko ponovo ruši predsednika Srpske: Smeniti Dodika!

Izvor: Vesti-online.com, 16.Nov.2016, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incko ponovo ruši predsednika Srpske: Smeniti Dodika!

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izjavio je da treba razmišljati o smeni predsednika Republike Srpske Milorada Dodika. Odgovarajući na pitanje o mogućim sankcijama protiv Dodika zbog održanog referenduma o Danu republike, Incko je za N1 televiziju rekao da o opciji smene "treba razmišljati".

- Ja sam rekao za jedan američki časopis da o smeni Dodika treba razmišljati. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Osim Rusa, svi su tamo dali podršku mom izveštaju, gde sam tvrdio da je referendum ilegalan. Tu sam dobio jasnu podršku, to je poruka da treba poštovati Ustav - rekao je visoki predstavnik, koji je prošle nedelje podneo izveštaj o stanju u BiH pred Savetom bezbednosti UN-a.

Incko je naglasio da je njegova dužnost, kao visokog predstavnika, da ukazuje na nepoštovanje Ustava.

- Srbi su fini ljudi, ali ako se neko ogreši o Ustav, ja moram to reći, na takvoj sam poziciji - rekao je Incko.

On je zadovoljan rekacijama koje je njegov izvešaj izazvao u Savetu bezbednosti UN-a.

- Bio sam zadovoljan onim što sam video u Njujorku. Izglasana je rezolucija, Rusi su glasali za nju i biće produžetka EUFOR-ovih snaga ovde. Rusi su me napali da sam jednostran i da sam protiv Srba, što nije tačno - naveo je Incko.

Prema njegovim rečima, u BiH ima pozitivnih elemenata i ta zemlja može raditi na tome da bude kandidat za članstvo u EU.

- Život građana je ostao isti, ali BiH je sada odlučila kakav će pravac imati u budućnosti - rekao je visoki predstavnik u BiH.

Govoreći o politici SAD prema BiH posle pobede republikanskog kandidata Donalda Trampa, Incko je ocenio da bi "bilo bi dobro da je Hilari Klinton pobedila, jer poznaje ovu zemlje".

- Ne treba se zavarati. Ima drugih tema, BiH nije prva tema tamo. Mislim da Amerika ima interes za mir u svetu i sigurno će BiH u tom smislu dobiti adekvatnu podršku - rekao je on.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.